23:00 / 27.02.2020.

Autor: B.A./D.M./IMS/HRT/Hina

Razriješen glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor je sa 103 glasa 'za, 2 'protiv, i 1 'suzdržanim razriješio glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.
Hrvatski sabor je sa 103 glasa 'za, 2 'protiv, i 1 'suzdržanim razriješio glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. Sabor je donio i Zakon o popisu stanovništva, bez glasova zastupnika nacionalnim manjina. Donesen je i zakon kojim se Vukovar proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta, te zakon kojim brigu o vukovarskoj bolnici preuzima država, odnosno Ministarstvo zdravstva.   

Podsjetimo, Jelenić je za glavnog državnog odvjetnika imenovan prije nepune dvije godine, a s dužnosti odlazi nakon otkrića da je zatajio članstvo u masonskoj loži zbog čega je prošlog tjedna podnio i ostavku. Oporba je u raspravi o Vladinu prijedlogu Jelenićevu razrješenju poručila da bi se prilikom imenovanja glavnog državnog odvjetnika ubuduće trebalo provoditi sigurnosnu provjeru kandidata.

- Plenković: Bit će kvoruma

Oporba je u raspravi o Vladinu prijedlogu Jelenićevu razrješenju poručila da bi se prilikom imenovanja glavnog državnog odvjetnika ubuduće trebalo provoditi sigurnosnu provjeru kandidata. Ime novog državnog odvjetnika, najavio je proteklih dana premijer Andrej Plenković, trebalo biti poznato najkasnije sredinom travnja. Do izbora novog glavnog državnog odvjetnika tu će dužnost obnašati Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek.

Nakon razrješenja Jelenića, Sabor je s 92 glasa za, 14 protiv i jednim suzdržanim podržao izvješće o radu DORH-a za 2017. godinu, u mandatu Dinka Cvitana. Uoči glasovanja o izvješću o radu DORH-a za 2018., koju potpisuje bivši glavni državni odvjetnik Jelenić, SDP-ov Peđa Grbin zatražio je stanku ističući da bi DORH trebao biti nezavisna i samostalna institucija koja se bori protiv kriminala i ne bi trebala trpjeti pritiske vladajućih, ali SDP-u se čini da više nije tako.

U prilog tomu naveo je da su vladajući odbili prijedlog SDP-a da glavni državni odvjetnik prolazi sigurnosne provjere i da se zakonski definira u kojim udrugama ne bi mogao biti član. Uzvratio mu je Branko Bačić (HDZ) rekavši da ako se netko petlja u rad DORH-a, onda je to SDP. Grbin je odgovorio kako ne tvrde da se HDZ petlja u rad DORH-a nego svih pravosudnih institucija, uključujući i u rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Nakon stanke Jelenićevo izvješće o radu DORH-a za 2018. prihvaćeno je sa 67 glasova za, 22 protiv i 6 suzdržanih.

Sabor je radni dan počeo raspravom o provedbi europske uredbe o suradnji nacionalnih tijela država članica EU u zaštiti potrošača. Cilj je zaustaviti u trgovini lošu praksu protiv potrošača i osnažiti tijela za otkrivanje nepravilnosti te poduzimanje mjera. Na temelju nove europske uredbe nacionalna tijela za zaštitu potrošača moći će klasificirati internetske stranice i račune na društvenim medijima kako bi uklonila prijevare. Također će imati mogućnost testiranja i tajne kupnje, kao i istraživanja financijskih tokova kako bi pronašla nepoštene trgovce i internetske prijevare. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 100.000 kuna kaznit će se nepoštene trgovce za prekršaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!