Razvoj infrastrukture u Sisačko-moslavačkoj županiji

08.05.2023.

21:38

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/HTV/IMS/B.B.B.

Ilustracija, gradnja ceste

Ilustracija, gradnja ceste

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Počeli su milijun i sto tisuća eura vrijedni radovi na sanaciji i modernizaciji prometnice od državne ceste u Brezovici do naselja Veliko Svinjičko pokraj Siska. Radovi su pokrenuti na inicijativu Sisačko-moslavačke županije, a kada cesta bude dovršena, značajno će približiti cijelu Donju posavinu autocesti, ali i olakšati pristup Parku prirode Lonjsko polje svim posjetitaljima.


Desetljećima mještani Svinjičkog čekaju izgradnju prometnice koja bi potaknula razvoj gospodarstva ali i zaustavila odlazak mladih sa sela.

- To je cesta života ne samo za Svinjičko nego i za čitavu Donju posavinu.//Ja imam pet sinova. Troje je već odselilo...jedan je ostao. Da je bilo ceste možda bi ostali doma, kaže Đuro Gajdek iz Svinjičkog.

- Velik broj poljoprivrednika ima koji svoje proizvode prodaju dalje a ovime je kraći put i prema Sisku i prema Popovači a da ni ne pričam o tome da je to najkraći put za ulazak turista u Park prirode Lonjsko polje, dodaje Đurin sumještanin Igor Krznarević.

Sredstva iz EU fondova


Samo nekoliko kilometara dalje u Čigoču, s oko milijun i 700 tisuća eura sredstava Fonda solidarnosti, Sisačko-moslavačka županija obnavlja kuriju Oberhofer-Hangi, koja bi trebala postati reprezentativni ulaz u Lonjsko polje.

- Ovdje ćemo imati informativni centar, suvenirnicu, konferencijsku dvoranu..planiramo urediti dva apartmana za goste predavače. Cilj nam je osigurati što veći broj dolazaka na područje Lonjskog polja, govori Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije.

U razvoj infrastrukture znatna sredstva ulažu i Hrvatske vode. U tijeku su radovi na izgradnji 19 kilometara pristupnih i servisnih cesta uz savske naspie, a u planu je još projekata.

- Rekonstruirati 35 kilometara kanalske mreže vezano uz crpnu stanicu Šašna Greda, crpnu stanicu Hrastelnica i izgraditi novu crpnu stanicu Prelošćica vrijednu 6 milijuna eura, ulaganje u kanalsku mrežu dva milijuna eura. Znači 8 milijuna eura koji će unaprijediti mogućnosti poljoprivredne proizvodnje, nastavlja Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Ukupna ulaganja u sustav obrane od poplava na području županije su oko 53 milijuna eura. 28 milijuna iz Fonda solidarnosti i 25 iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!