Dalmatinci koji se griju na struju u strahu od poskupljenja

03.02.2022.

17:19

Autor: Branko Dobrota/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dalmatinci koji se griju na struju u strahu od poskupljenja

Dalmatinci koji se griju na struju u strahu od poskupljenja

Foto: HTV / HRT

Priobalni dio Dalmacije grije se na struju, najčešće klima uređajima. Sadašnji račun za struju za stan od 40 kvadrata, kreće se između 300 i 400 kuna. No, cijena bi uskoro mogla porasti čak dva puta.

Građane očekuje rast cijena struje i plina od 1. travnja, ali u manjem postotku nego u ostalim zemljama Europske unije. Hrvatska će Vlada paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, predstaviti do početka ožujka. Iz Udruge "Splitski potrošač" poručuju kako Vlada mora izvršiti pritisak.

- Energetske subjekte prisiliti da njihov zahtjev za većom cijenom bude što niži. Bitno je da spuste PDV te izdaju dovoljno vaučera za socijalne slučajeve, kaže Nenad Kurtović, iz Udruge Splitski potrošač.

Veći računi za struju posebno će otežati život hrvatskim umirovljenicima.

"Jao kuku! Šta ću kad poskupi?", "Ni ovako ne mogu plaćati", "Neka nam daju plaće ka' šta oni imaju gore u Saboru, a ništa ne rade za nas penzionere", samo su neki od komentara.

Ipak, uz pomoć države i odgovornije ponašanje potrošača, najavljena bi se poskupljenja mogla lakše podnijeti. Kurtović savjetuje kako se može 'skinuti' desetak posto potrošnje, samim skraćivanjem tuširanja i gašenjem uređaja koji se ne koriste.

Energetski stručnjaci tvrde kako će se cijena električne energije povećavati iz godine u godinu. Na sreću, u vrlo malom postotku. Drugim riječima, nema stabilizacije ni padanja cijena struje. Nažalost, prošlo je vrijeme jeftine energije! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!