Hitni prijem u Slavonskom Brodu pun djece, nedostaje pedijatara

07.01.2023.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

U Slavonskom Brodu nedostaje pedijatara

U Slavonskom Brodu nedostaje pedijatara

Foto: HTV / HRT

Zbog širenje gripe i drugih respiratornih infekcija hitni pedijatrijski prijemi puni su malih pacijenata. U Slavonskom Brodu vikendom obave i do stotinu pregleda dnevno. Da nam manjka pedijatara u ovo doba godine najviše se osjeti a najveće opterećenje trpe bolnički hitni prijemi.

Opsadno stanje na hitnom pedijatrijskom prijemu u slavonskobrodskoj bolnici traje od blagdana.

- Proveli smo i prije blagdana i poslije blagdane. U bolnici smo već par dana, rekao je Dino Dozan iz Slavonskog Broda. 


- Od subote smo stalno po doktorima. Za doček smo bili ovdje na pedijatriji, kazala je Ivana Radovanović iz Slavonskog Broda. 

- Na Badnju večer došli na pedijatriju i ostali tu skoro tjedan dana, izjavila je Zdravka Papež iz Stuttgarta. 

Najčešća dijagnoza - gripa - Ali haraju i druge respiratorne infekcije.

- Počne s gripom pa se za dva do tri dana dodatno komplicira najčešće upalama pluća tako da smo imali i vrlo teških upala pluća kod djece različite životne dobi, izjavio je dr. med. Ivan Krajinović,voditelj Odjela za pedijatriju, OB Slavonski Brod. 

Na blagdan Svetog Stjepana srušili su rekord i obavili 110 pregleda. 

- Dugi niz godina upozoravamo na taj problem preopterećenosti odnosno neprimjerene opterećenosti hitnog pedijatrijskog prijema u ovo doba godine. Međutim bez nekog rezultata, da bi se počelo dežurati i u Domu zdravlja kazao je Krajinović. 

- Nismo to u mogućnosti organizirati jer mi nemamo mogućnost slobodnog dana nakon nekakve nedjelje ili dvije radne subote imamo, rekla je Andrea Pejić, pedijatrica Doma zdravlja Slavonski Brod. 

Gužve su, kažu, i kod njih. 

- Cijele obitelji su bolesne, roditelji djece. Četiri pet dana febrilni, teško skidaju temperaturu, objasnila je Barbara Jelavić, medicinska sestra iz Doma zdravlja Slavonski Brod. 

- Svi smo krcati evo nažalost unazad mjesec dana a intenzivnije zadnja dva do tri tjedna, kazala je Pejić.

Ali neradnim danima skrb za bolesnu djecu padne na hitni pedijatrijski prijam, jednog pedijatra u Novoj Gradiški i dva u Slavonskom Brodu.

Dolaze i roditelji iz okolnih županija jer je manjak dječjih liječnika, nažalost, raširen problem. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!