Problemi pčelara u Zagrebu

03.05.2023.

07:00

Autor: Anamarija Krvarić/Regionalni dnevnik/HTV/IMS/B.B.B.

Pčelari

Pčelari

Foto: HTV/IMS / HRT

Zagrebački pčelari, koji su ujedno i volonteri u Gradskoj pčelarskoj službi, svoje su nezadovoljstvo izrazili prosvjedom ispred Gradske uprave. Od Grada traže adekvatan prostor za svoju udrugu. 

Cvatnja znači da su pčele "u punom pogonu". Do problema dolazi kada se roj smjesti tamo gdje mu nije mjesto. Tada u pomoć stiže Gradska pčelarska služba.

- Sad će krenuti intervencije. Sad u pravilu u vrijeme cvatnje bagrema onda vam bude po 50-ak poziva dnevno, nije baš ugodno, ali snađemo se, kaže tajnik Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak Luka Ivanov Kostanjevečki.

Od 70-ak članova udruge, njih je 27 u pčelarskoj službi. Jedan od brojnih problema koji ih muči je taj što nemaju adekvatan prostor. Naime, nakon osam godina ukinuto im je korištenje prostora jednog Mjesnog odbora. Dan im je alternativni koji je, tvrde, premali za njihove potrebe.

- Djeca rade tamo, ali ako smo osam godina koristili prostor, uredno izvršavali svoje obveze, ne znam zašto nam je oduzet. Dobili smo kacelariju od nekih 15-20 kvadrata za udrugu koja broji 70 članova. Ne možemo ništa, našli smo u drugom mjesnom odboru neku dvoranicu za predavanje, nisu svi stali u nju, žali se predsjednik udruge Dražen Jerman.

Prosvjed


Tijekom prosvjeda ispred Gradske uprave predsjednik je pozvan na sastanak s pročelnikom. Odobrenje za rad pčelarske službe su dobili, no oko prostora nema dogovora.

- Ako smo im tolko bitni, postoji u pravilniku o dodjeli prostora da imamo pravo na prostor bez javnog natječaja koji bi uredno plaćali i sve, ali ne mogu oni tako, onda bi svi tražili, znači nismo im bitni. Ako smo ko i svi drugi ok, nema problema. Onda ćemo poduzimati neka daljnje korake koje imamo u vidu, tvrdi Jerman.

Na ove probleme osvrnuo se i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ja ih ne ignoriram tako da ne znam je li to meni upućeno. Što se tiče gradske uprave, u svakom slučaju pokušavamo ostvariti dijalog sa svim udrugama pa tako i sa ovom udrugom. Mislim da je zapelo u nekom korištenju prostora mjesne samouprave gdje su oni imali neki tjedni termin koji ne na kraju dan za djecu jer je riječ o nekoj većoj dvorani, a njih se malo jako okupljalo u tom tjednom terminu, kaže Tomašević.

Tvrdi kako je prostor dan djeci na korištenje jer se pčelara okupljalo malo.

- I doista ne mislim da takve, ako su to problemi, onda definitivno ne mislim da zaslužuju prosvjed ispred Gradske uprave, međutim očito oni imaju određene probleme i na nama je da ostvarimo dijalog i da te probleme riješimo, zaključuje Tomašević.

Bez obzira ne ishod, građani za usluge Gradske pčelarske službe neće biti zakinuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!