Prvi biološki bazen u Hrvatskoj

28.07.2022.

07:00

Autor: Suzana Balen/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Biološki bazeni u Čazmi

Biološki bazeni u Čazmi

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Projekt Čazma Natura vrijedan 26 milijuna kuna nedavno je dovršen otvaranjem prvog biološkog bazena u Hrvatskoj. Ima dimenzije veće od olimpijskog, a jedinstven je po tome što nema kemikalija, čisti se biološkim putem. Čazmanci tako napokon imaju kupalište, stižu i gosti iz okolnih krajeva.

Na temperaturama koje dosežu 38 Celzijevih stupnjeva, temperatura vode od 31 stupanj ugodna je za kupanje. Čazmanski biološki bazen građani su jedva dočekali.

- Super je. Tu smo susjedi preko ceste. Nismo primijetili da je zagađena voda, govore Stevo i Đurđica Šipuljak iz Čazme.

Nema klora ni drugih kemikalija - jer je ovo prvi biološki bazen u Hrvatskoj koji se pročišćava biofiltrima i biljkama. Zbog toga je i ograničen broj kupača.

- Dnevno možemo imati 250 posjetitelja na bazenu, a 50 kupača istovremeno u vodi što do sad nije bio slučaj, rekla je Dajana Petrina, upraviteljica bazena u Čazmi.

Dimenzije bazena su 70 puta 17 metara. Ima plići dio za neplivače i duboki do tri metra.

Ono što kvari dojam dva su nesretna slučaja koja su se dogodila u samo dva tjedna - dvojica ozlijeđenih, od kojih jedan teško, zbog skakanja u plitki dio bazena. Kada su alkohol i neopreznost u pitanju, oznake za stube i plitak ulaz od samo 15 centimetara očigledno nisu dovoljne.

- Molim vas da pazite, da ne skačemo u tom plitkom dijelu jer su moguće stvarno ozljede, ali i mi to moramo bolje označiti - označeno je, ali označit ćemo još bolje, naglašava Dinko Pirak, čazmanski gradonačelnik.

Uz bazen, u sklopu projekta Čazma Natura uređena su i izletišta, šetnice, promatračnice, interpretacijski centar. Dosad su imali 25 tisuća posjetitelja, što im je vjetar u leđa za razvoj zelenog turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!