Stanovnici Dubrave godinama se bore za jedinu zelenu površinu

01.11.2022.

07:00

Autor: Fabijan Kale/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Bitka za zelenu površinu

Bitka za zelenu površinu

Foto: HTV / HRT

Stanovnici jednog mjesnog odbora u zagrebačkoj Dubravi već se par godina bore za jedinu zelenu površinu u kojoj su park i sportsko igralište. Sadašnji gradonačelnik prije izbora im je obećao pomoći, no Zrinjevac je danas trebao početi uklanjanja ljuljačke i sprave za djecu, ali noćas se od toga ipak odustalo. 

Sprave za djecu danas su trebale biti uklonjene.

- Ja sam svoje kontakte u Zrinjevcu pitao kad će biti. Rekli su - oni ti dolaze u 8, to će ti do 12 biti gotovo. Međutim čudno je što se ovdje do sada nitko nije pojavio, govori Toni Bošnjaković, građanska inicijativa "Ne damo mjesnu".

- Sinoć je došao mail iza 23 sata od pročelnika gdje on nas obavještava da Zrinjevac neće ukloniti sprave s privatnog vlasništva, rekao je Trpimir Majcan, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava.

Grad je u procesu denacionalizacije otkupio prostor mjesnog odbora, no ne i dva igrališta. Borba traje već tri godine. Današnji gradonačelnik prije izbora obećao im je pomoći.

- Podržavamo inicijativu "Ne damo mjesnu". Ne samo da ova zelena oaza u ovoj betonskoj pustinji ostane ovakva kakva je, već da se uredi da ostane utočište za rekreaciju odraslih, dječju igru, za oazu od buke i vreve ovog urbanog života nego isti tako da grad iskoristi sve što može da otkupljuje parcele kad god može da se proširi broj zelenih površina u kvartu, posebice u Donjoj Dubravi, istaknuo je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, veljača 2021. (izvor: Zagreb je NAŠ!)

No zelena površina još nije otkupljena.

- Zemljišta tu vrijede oko 300 eura, a grad Zagreb je ponudio 135. Bandić je ponudio 155, govor Bošnjaković.

- Čak mi smo nudili i nudimo i dalje da ćemo u svom malom proračunu za vijeće gradske četvrti osigurati sredstva za otkup tog zemljišta, istaknuo je Majcan.

Donja Dubrava je, kaže Majcan, zaboravljena. Smanjena su im sredstva za ovu godinu. Do danas je realizirano tek nešto više od 10 posto planiranih ulaganja u četvrt Donja Dubrava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!