Promišljanje o racionalnijem korištenju javne i blagdanske rasvjete

08.11.2022.

07:00

Autor: Borna Šmer/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Redukcija blagdanske rasvjete

Redukcija blagdanske rasvjete

Foto: HTV / HRT

U jeku energetske krize sve se više govori o uštedi energije i smanjenju potrošnje. Europska komisija predložila je državama članicama smanjenje potrošnje električne energije za najmanje 10 posto do 31. ožujka iduće godine. Neki su hrvatski gradovi već počeli razmišljati u tom pravcu. U Rijeci se promišlja o racionalnijem korištenju javne, ali i blagdanske rasvjete.  

Prošlih smo godina uz mnoštvo šarenih lampica uživali u mirisima kobasica i kuhanog vina. No, to bi se, barem u Rijeci, uskoro moglo promijeniti jer Grad razmišlja o redukciji blagdanske rasvjete.

Građanima, čini se, to i ne bi odviše smetalo, jer ako se štedi, onda se - štedi. 

- Bilo bi najbolje da se štedi tako da se uvede rasvjeta koja je ekološka i ekonomičnija. To bi zapravo bila prava ušteda. Ne samo isključivanje. Isključivanje je palijativna mjera, govori Nikola iz Rijeke. 

- Na nekim dijelovima svijetli i u podne. Neka se štedi, ja sam za štednju, naglašava Slava iz Rijeke.

Iz Grada poručuju kako se neće dogoditi ništa što bi utjecalo na blagdanski ugođaj. 

- Blagdanska će se rasvjeta paliti malo kasnije i gasiti nešto ranije. Vrlo je bitno da šaljemo jednu poruku, a ona je već poslana i svim našim komunalnim poduzećima i zaposlenicima da s energijom ove godine, budu vrlo obazrivi, naglasio je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Sreća je ta što je cijena struje koju grad plaća odlukom Vlade - zamrznuta. 

Prošle su godine građani Rijeke javnu rasvjetu platili 6 milijuna i 600 tisuća kuna. S današnjim bi se cijenama ti troškovi popeli na 8 i pol milijuna kuna.  

Iz tog će razloga 16 tisuća gradskih rasvjetnih tijela biti racionalnije korišteno. 

- Mjera koja se planira provesti je ta da se 15 minuta javna rasvjeta kasnije uključuje i 15 minuta ranije isključuje. Time bi dobili 30 minuta manje rada rasvjete što bi donijelo 5 posto uštede, rekao je Marko Križanec, zamjenik direktora Energa.

Grad će tako, na godišnjoj razini, na električnoj energiji uštedjeti 430 tisuća kuna. Kako bi se dodatno smanjili troškovi i odgovorilo na energetsku krizu, planirana je i, skorašnja, tranzicija na led rasvjetu jer takvih je rasvjetnih tijela u Rijeci tek 8 posto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!