Ususret zahtjevnoj noći, stanovnici šest općina pripremaju se za vrhunac vodenog vala

08.08.2023.

17:02

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Regionalni dnevnik/HRT/B.B.B

U Virovitičko-podravskoj županiji pripremaju se za vrhunac vodenog vala. U šest općina uz rijeku Dravu već se danima postavljaju zečji nasipi. Trenutačno je najteže stanje na Križnici, jedinom hrvatskom riječnom otoku prema kojem je poplavljen prilaz.


Skela s Križnice ne vozi već danima pa su stanovnici toga riječnog otoka još jučer mogli do kopna doći preko visećeg mosta. Među njima i Violeta koja je zbog posla na neko vrijeme napustila Križnicu.

- Svi paničarimo! Ja sam se upravo spremila na posao i planiram ostati kojih pet, šest dana dok se ne smiri situacija, rekla je Violeta Čor iz Križnice.

Mudra je to bila odluka jer s otoka se više ne može do mosta, a ni čamci ne prevoze svakoga jer nabujala Drava moćna je i nepredvidiva pa ni mi nismo mogli do mještana.

- Oni koji su išli na posao ti sad ne idu, a ono kaj je hitno to moramo vozit. Znaju ljudi da dok to ne prođe, da ne idu nikamo, nadovezao se Josip Sesvećan.

- To se nama događa malo, malo. Dok ne bude valjda most došao, onda će biti malo bolje, dodao je Spomenko Cetina.

Poplava se odrazila i na lokalno gospodarstvo


Ovdje ima i uzgajivača povrća koji će teško prevesti svoj urod do kupaca, a neke su njive i poplavljene, kažu. Drava je prema podacima s mjerne postaje u Terezinu Polju u samo 24 sata porasla za 100 centimetara. Iako obiteljske kuće na Križnici nisu ugrožene, u jednu je vikendicu voda ipak ušla.

- Voda je praktički u kući, možda već jedan metar u donjem dijelu, rekao je Dimitrije Tešić iz Pitomače.

Najkritičnije je ovdje bilo 1972., kada je Drava nabujala do 403 centimetra, 2014. 302, a do 15 sati danas, kada smo završavali s ovom reportažom, 265 centimetara. Uz Križnicu još je nekoliko kritičnih područja.

- Imamo kritičnu točku u Novom Gradcu u općini Gradina mi smo pokrenuli određene aktivnosti u izgradnji zečjih nasipa uz rijeku./Imamo još jednu od kritičnih točaka na području općine Sopje, točnije u Kapincima gdje se naš županijski kanal spaja s rijekom Dravom, dodao je Marijo Klement, načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Očekuju daljnji rast, a vrhunac vodostaja dočekat će, kažu, spremni sutra oko 5 sati ujutro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!