16:40 / 21.02.2019.

Autor: HRT Komunikacije

Reagiranje HRT-a na priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja o prekidu suradnje

-

-

Foto: - / -

Hrvatska radiotelevizija oštro odbacuje priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja u kojemu je naveden niz neistina.
Hrvatska radiotelevizija oštro odbacuje priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja u kojemu je naveden niz neistina.

Naime, Hrvatska radiotelevizija kontinuirano surađuje s hrvatskim redateljicama i redateljima u sklopu programa radija i televizije. Samo u protekle dvije godine HRT je putem nabave programa od neovisnih proizvođača  nabavio  djela koja redateljski i/ili scenaristički potpisuje 20 članova Hrvatskog društva filmskih redatelja,  29 članova DHFR-a primalo je naknade za kreativni doprinos u radijskim i televizijskim programima u proizvodnji HRT-a. Inače, 17 članova DHFR-a istodobno su radnici HRT-a.

HRT u skladu s obvezom iz članka 11. stavka 1. Zakona o HRT-u svoja  Izvješća o provedbi odredbe o nabavi djela neovisnih proizvođača dostavlja Programskom vijeću HRT-a i Agenciji za elektroničke medije odnosno Vijeću za elektroničke medije. Sva su izvješća za protekla razdoblja primljena na znanje, iz čega proizlazi da je HRT ispunio zakonsku obvezu nabave djela neovisnih proizvođača.

HRT u skladu s Ugovorom s Vladom RH poštuje obveze te ispunjava zadane kvote pa tako i obvezu proizvodnje i emitiranja sadržaja za djecu i mlade.

Hrvatska radiotelevizija surađivala je i surađivat će sa svim relevantnim sudionicima u audiovizualnoj djelatnosti, o čemu svjedoči potpisani Koregulacijski sporazum u kojem je Hrvatsko društvo nezavisnih producenata (HDNP) zastupalo stajališta Hrvatske udruge producenta (HRUP) te Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), sve pod nadzorom Agencije za elektroničke medije.

Podsjećamo da je u protekle tri godine u nabavu programa od neovisnih proizvođača HRT uložio više od 150 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!