12:00 / 16.03.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

MORH: Milanović Hranja dovodi u apsurdnu situaciju

Ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Zajednička obuka s pripadnicima francuske ratne mornarice u kojoj su sudjelovale snage HRZ-a i snage s francuskog nosača zrakoplova "Charles de Gaulle" dio je bilateralne suradnje planirane Godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje, priopćeno je iz MORH-a.


Obuka je provedena na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, a u skladu s planom obuke, navodi MORH.


Dodaju kako se načelnika Glavnog stožera admirala Hranja, kojega se traži da zabrani hrvatskim vojnicima sudjelovanje u preletima nad zračnim prostorom, dovodi u apsurdnu situaciju.


Naime, nakon jučerašnjih preleta hrvatskih MIG-ova i francuskih Rafalea nad Zagrebom, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović dao je zapovijed Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti iznad hrvatskih gradova.


Nakon nedavnog pada besposadne letjelice u Zagrebu i dok traje ruska agresija na Ukrajinu, koja je prijetnja miru u cijeloj Europi, zajedničko odvraćanje i obrana poruka su sigurnost za građane i nikako ne predstavljaju njihovo uznemiravanje, poručuju iz MORH-a.


Preleti borbenih zrakoplova jamac su građanima da saveznici i partneri stoje uz nas i da nam pružaju potporu.


Ta obuka, kao i najavljena obuka s Oružanim snagama SAD-a, dio su planiranih obučnih aktivnosti za koje je Vlada na sjednici 27. siječnja donijela Odluku. Riječ je o Odluci o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022.


Na tu Odluku Vlade, ističu iz MORH-a, prethodnu suglasnost dao je predsjednik Republike te je bio uključen i podupirao navedene aktivnosti.


Sukladno toj Odluci i danas se održavaju zajedničke obučne aktivnosti HRZ-a s pripadnicima francuske ratne mornarice kao i s pripadnicima Oružanih snaga SAD-a.


MORH napominje i kako je člankom 103. Zakona o obrani propisano da je tijelo nadležno za vojno zrakoplovstvo Ministarstvo obrane.


Inače, preleti Rafalea i MIG-ova otvorili su novi krug sukoba premijera i predsjednika Republike. Avioni su, naime, iznad Zagreba preletjeli jučer upravo u vrijeme konferencije za novinare premijera Andreja Plenkovića, nakon čega je Milanović zatražio zabranu preleta vojnih zrakoplova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!