Ina: Vanđelić nije upozorio da gubimo novac niti je poslao mail

30.08.2022.

17:12

Autor: HRT

Ina

Ina

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ina je reagirala na tvrdnje Damira Vanđelića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora (NO), koji je za N1 izjavio da ugovor koji je omogućio preprodaju Ininog plina nije bio u domeni NO nego Uprave, te da je vidio da Ina gubi novac o čemu je izvijestio nadležne, među njima i Ćorića koji je tada bio ministar gospodarstva.

- INA ne podržava pokušaje političkog poentiranja na istrazi pokrenutoj u vezi prodaje plina, a izvrtanje činjenica u svoju korist može djelovati zavaravajuće na javnost, stoji u priopćenju Ine.

U šest godina koje je proveo na čelu Nadzornog odbora Ine, kako navode iz te tvrtke, Vanđelić nikada nije glasao protiv odluka koje su donesene na tom tijelu, a koje su se odnosile na rad Uprave Ine te poslovanje kompanije.

Nadalje, iz Ine tvde kako Vanđelić nije nikada na sjednicama Nadzornog odbora izjavio, niti je poslao mail koji bi ukazivao na to da INA gubi novac, kako je to ustvrdio danas.

- Vanđelić svoje insinuacije danas pokušava nevješto potkrijepiti mailovima kao navodnim dokazima. Tako tvrdi da je u mailu poslanom u srpnju 2021. ukazivao na to da INA gubi novac za razliku od MOL-a. Grafovi koji su poslani prikazuju poslovanje navedenih kompanija u 2020. godini, dakle više od godinu dana prije potpisivanja plinskih ugovora koji su sada pod istragom. U njima se uspoređuje povrat na imovinu i povrat na kapital MOL-a i Ine što je zbog različitog poslovnog portfelja kompanija neusporedivo. Nadalje, novčani gubici koje spominje u kontekstu sumnje na neovlaštenu prodaju plina odnosili su se na gubitke Ine iz 2020. godine do kojih je došlo uslijed „zastoja“ koje je uzrokovala pandemija koronavirusa, poručuju iz Ine.

Nadalje, navode kako Vanđelić također izvrće činjenice oko otkaza i postavljanja novih menadžera u Ini.

- Kao predsjednik Nadzornog odbora doista je mailom u svibnju 2021. tražio nadopunu sjednice točkom o menadžerima koji su napustili kompaniju, pri čemu je važno napomenuti da je dio njih to učinio na vlastiti zahtjev. Kao i u ostalim slučajevima glasanja g. Vanđelić je i na ovoj sjednici podržao odluke Uprave bez daljnjih pitanja i zahtjeva, zaključuju.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!