Reakcije iz Hrvatske na odluku Suda EU-a o nadležnosti

31.01.2020.

14:30

Autor: HRT/Hina

default error photo
Na odluku Suda EU-a o nenadložnosti za slovensku tužbu protiv Hrvatske stižu brojne reakcije.
Na odluku Suda EU-a o nenadložnosti za slovensku tužbu protiv Hrvatske stižu brojne reakcije.

Ribari iz Savudrijske vale pozdravili su odluku, ali upozoravaju da obje države trebaju intenzivnije prionuti rješavanju tog problema.

Komentirajući odluku potpredsjednica Europske komisije za demokaciju i demografiju Dubravka Šuica kazala je da su hrvatske vlasti uvijek bile u pravu.

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra da je povlačenje Hrvatske iz arbitražnog postupka utjecalo i na konačni ishod arbitraže, koji nije idealan, ali je prihvatljiv za obje strane.

- Vrijeme je da Hrvatska i Slovenija, kao dvije odgovorne, normalne susjedne zemlje, to riješe, dodaje.

Miro Kovač (HDZ), predsjednik vanjskopolitičkog odbora Sabora, kazao je da Hrvatska i Slovenija moraju sjesti za stol i bilateralno pokušati riješiti pitanje granice na moru. Smatra da je potrebno sklopiti sporazum o upravljanju Savudrijskom valom na dobrobit poslovnih subjekata i građana te da sličan već postoji između Njemačke i Nizozemske.

Joško Klisović (SDP), bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova, kaže da odluka Suda EU-a potvrđuje ispravnost hrvatske pravne pozicije u kojoj suglasje imaju sve parlamentarne stranke.

- Mi imamo problema s arbitražnom presudom kao pravnim aktom, presudom kompromitiranom u arbitražnom postupku i zato ona za nas ne vrijedi. No, sam njezin sadržaj može biti osnova za početak razgovora između dviju država, smatra Klisović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!