10:08 / 17.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Reakcije na jučerašnje događaje u sabornici

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na početku sjednice ministrima i javnosti, obraća se predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Nakon žestokog obračuna u Saboru u srijedu, u četvrtak je u Banskim dvorima održava redovita sjednica hrvatske Vlade.

Na početku sjednice, ministrima i javnosti obratio se predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Komentirao je premijer jučerašnje događaje u Saboru. Smatra da su argumentirano i kvalitetno odgovorili na pitanja oporbe, a potom se osvrnuo na događaje tijekom rasprave o izvješću o sastancima Europskoga vijeća.

- Optuživali su mene i potpredsjednicu Vlade za veleizdaju. Jedna nova formulacija kojoj smo svjedočili od strane zastupnika Mosta.

Plenković: Postoje politički akteri i politikantni

Predsjednik Vlade kaže da su napadi Nikole Grmoje apsolutno neprihvatljivi i da se optužbe za veleizdaju ne mogu trpjeti. Dodaje da Most kontinuirano radi na povećanju mržnje te da to neće dopustiti.

- To su akteri s kojima ni u kakvoj varijanti nećemo surađivati. Naša je odgovornost za toleranciju i suživot puno veća, ne želimo da se kao 'plodovi' javljaju problemi u realnom životu naših sugrađana. To je naša politička odgovornost. Tu radimo razliku između ozbiljnih političkih aktera i politikanata.Osvrnuo se i na 27. obljetnicu međunarodnog priznanja RH i 21. godinu od reintegracije Podunavlja. Potom je govorio o novoj podjeli regija u Hrvatskoj.

Prema novom ustroju, imat ćemo Grad Zagreb, Jadransku te Sjevernu i Istočnu Hrvatsku.

- Cilj nove podjele jest povoljnija, pravednija, solidarnija i trajnija organizacija čime će karta regionalnih potpora gospodarstvu biti povoljnija nego što je danas u dijelovima Hrvatske gdje želimo nova ulaganja, nova radna mjesta i gdje nastojimo dati naš doprinos demografskoj obnovi, ističe Plenković.

Ministri komentirali obračun Plenkovića i Grmoje

Uoči sjednice Vlade, ministri su komentirali jučerašnje događaje u Saboru.

- Optuživanje za veleizdaju je apsolutno neprihvatljivo, izjavio je uoči sjednice Vlade ministar branitelja Tomo Medved.

- Ekipa iz Mosta je izrazito bezobrazna, ali me iznenadio Grmoja. Izrazito brz dečko, iako ovako na prvu ne bih nikad rekao, kaže ministar Tomislav Tolušić.

- Izgovoriti u Hrvatskom saboru riječ veleizdaja za predsjednika Vlade, pa to je strašno, smatra ministrica Nina Obuljen Koržinek.

- Mi moramo služiti građanima i argumentirano raspravljati, a to uglavnom izostaje, kaže ministrica Blaženka Divjak.

- Čini mi se ponekad da je bolje da se te sjednice ne prenose, kako slučajno naša djeca ne bi postala Nikola Grmoja, poručio je ministar Lovro Kuščević.  


Jučerašnji događaji u sabornici bili su tema i na drugoj strani Trga svetog Marka. O tome su održane već dvije konferencije za novinare, jedna HDZ-a, i druga Mosta.

U HDZ-u istup Mostovaca smatraju verbalnim nasiljem i frustracijom jer im je u proteklih godinu dana rejting, kažu, na granici prelaska izbornog praga od 5 posto te se "ne mogu oporaviti od šoka da su izbačeni iz Vlade".

Iz Mosta pak poručuju da ne povlače ništa od onoga što su jučer rekli premijeru - dapače, podebljali su, kako oni kažu, jučerašnju izjavu da premijer radi za srbijanske interese.Konferenciju za medije održali su i SDP-ovci. Arsen Bauk, Gordan Maras i Sabina Glasovac obratili su se javnosti o jučerašnjim događajima u Saboru.

- To što izgledate uglađeno, europski i bruxelleski, ne znači da se ne ponašate balkanski, poručila je Sabina Glasovac iz SDP-a.


Mrak Taritaš: Neprimjereno ponašanje u Saboru

Anka Mrak Taritaš kazala je kako je u srijedu Grmoja "pozicionirajući Most ekstremno desno" jasno rekao da Hrvatska treba zatvoriti pregovore sa Srbijom onako kako su to Slovenci činili nama te da je optužio premijera za veleizdaju.

- Nakon toga proglašena je stanka, premijer se ustao i rekao da će otići, a na daljnju raspravu se okrenuo i krenuo prema Grmoji, s idejom da pokaže da on nije sve ono što se govori o njemu, da je anemičan i sve ostalo, rekla je Mrak-Taritaš.

Poručila je da se u Saboru svi trebaju primjereno ponašati, a premijer treba to pokazivati svojim primjerom.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ustvrdio da je riječ o sukobu HDZ-a i Mosta za isto biračko tijelo.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!