12:26 / 13.08.2019.

Autor: HRT

Reakcije na kažnjavanje liječnice drogiranog vozača

-

-

Foto: - / -

Ovo je apsolutni je poraz pravne države i dokaz da je ovako postavljen državni sustav maćeha zdravstvenom radniku, poručuju iz udruge.
Nakon teške prometne nesreće, u kojoj je prije mjesec dana na naplatnim postajama u Svetoj Heleni na automobil u kojoj je bila tročlana obitelj naletio vozač pod utjecajem droge, s 5000 kuna kažnjena je njegova obiteljska liječnica jer nije prijavila da je opasan za promet. Policija i Hrvatska liječnička komora reagirali su na kažnjavanje obiteljske liječnice. 

- Od njegove je liječnice iz Čakovca zatražena dostava njegovih zdravstvenih podataka. Budući je liječnica to odbila pravdajući se liječničkom tajnom, pokrenuti su izvidi te kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je liječnica povrijedila odredbe iz članka 233. stavka 3. citiranog Zakona te su temeljem naredbe Općinskog suda u Čakovcu policijski službenici PU međimurske pristupili provođenju dokazne radnje pretrage poslovnih prostorija, računala i dokumentacije..., priopćeno je iz Policijske uprave zagrebačke.

- Zakon o liječništvu je ovdje jasan, članak 26 propisuje da nadležni sud kod određivanja mjera pretrage ordinacije domah objavještava Hrvatsku liječničku komoru, a prilikom takve pretrage u njoj može sudjelovati i sam predstavnik HLK. Dakle radilo se o evidentnom propustu nadležnog suda, ističe Krešimir Leutić, predsjednik Hrvatske liječnike komore.

Reagirala je Hrvatska udruga za medicinsko pravo. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Postupanje represivnih policijskih i pravosudnih tijela u slučaju liječnice drogiranog vozača koji je skrivio nesreću na naplatnoj postaji autoceste kod Svete Helene apsolutni je poraz tzv. pravne države i dokaz da je ovako postavljen državni sustav ništa drugo nego, slobodno možemo kazati, maćeha zdravstvenom radniku. Nezamisliva je brzina reakcije policijskih službenika te suda u procesuiranju i sankcioniranju liječnika u predmetnom slučaju, ali i nezainteresiranost i tromost istog aparata kad se određena kaznena i prekršajna djela svakodnevno i u tolikoj mjeri i opsegu čine protiv zdravstvenog radnika nauštrb pacijenta i zdravstvenog sustava u cjelini.

- Kažnjena liječnica drogiranog vozača podnijela žalbu
- Rodić o kažnjavaju liječnice: Toga nema nigdje u svijetu!

- Postavlja se pitanje je li uopće, sad nam se već čini, samo prikrivena floskula inače Ustavom RH utvrđena vrijednosna kategorija zdravstvena zaštita i njezin nositelj i ima li smisla i logičnog utemeljenja u ovako postavljenim vrijednosnim parametrima, odnosno postoje li i hoće li zaista više postojati u RH liječnika i zdravstvenih radnika koji će moći i dalje entuzijastički obavljati svoj posao te usporedno tome otrpjeti ovakve i sve druge u posljednje vrijeme javnosti dobro poznate svakodnevne sustavne udarce društva na svim razinama vlasti.

- Malo je reći kako je nevjerojatno da se zakonska norma odredbe članka 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ovako paušalno i potpuno krivo tumači i provodi od policije, ali i samog suda. Začuđuje nepoznavanje ili zanemarivanje istih tih tijela odredbi drugih relavantnih zakonskih akata, poglavito Zakona o liječništvu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i Zakona o zaštiti prava pacijenata, koji su ovakvim postupanjem policije i suda apsolutno bile neprimijenjene i slobodni smo naznačiti i prekršene.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Od instituta pretrage liječničke ordinacije koja se smije i može obaviti samo u određenim slučajevima i pod jasno utvrđenim okolnostima (sumnja u postojanje kaznenog dijela), kao i instituta liječničke tajne i zaštićenosti medicinske dokumentacije. Nejasno je kažnjavanje liječnika zbog neinformiranja, a prema pisanjima medija riječ je o slučaju osobe koja je godinama evidentirana kao ovisnik, a koju činjenicu su nedvojbeno znali ili trebali već prije znati policijski službenici i bez posebnih specijalnih naknadnih tzv. dojava i obavijesti od kažnjenog liječnika.

- Strašno je kako se ovakvim evidentno kontinuitetom diskreditacije zdravstvenog radnika istog dovodi u stanje beznađa i straha pogavito od sustava i od tijela koji su ih prioritetno dužni štititi u obavljanju zdravstvene djelatnosti kao ustavne kategorije. S druge strane nepružanjem temelja sigurnog rada kao i primjerenog materijalnog statusa, sustav sve više udaljava zdravstvenog radnika od još uvijek isključivo samoprijegornog i entuzijastičkog obavljanja zdravstvene djelatnosti i pružanja zdravstvne skrbi.

- Hrvatska udruga za medicinsko pravo ovim putem apelira na cjelokupni sustav i mjerodavna tijela da prestanu biti maćeha zdravstvenom radniku, te da mu kao nositelju ustavne kategorije napokon omogući siguran i zadovoljan rad na dobrobit svih pacijenata i građana RH. U predmetnom procesu ključnu ulogu moraju imati i nadležna strukovna udruženja, komore i profesionalne udruge koje se trebaju znati nositi s teretom samočuvanja vlastitih pozicija te potrebom zajedničkog djelovanja i izbjegavanja prozivanja i pozivanja odgovornosti ili prebacivanja krivnje na druge zdravstvene radnike radili oni na bolničkoj ili primarnoj razini ili u državnom ili privatnom sektoru.

- Zajedničkim djelovanjem predmetnih asocijacija sustavu državne vlasti se može pokazati da zdravstveni radnik i zdravstvena djelatnost mora imati posebno mjestu u društvenom poretku te da institucije državne vlasti moraju napokon percipirati zdravstvenog radnika kao posebnu vrijednost i jednog od temeljnih stupova društva i države", stoji u priopćenju Hrvatske udruge za medicinsko pravo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!