12:50 / 04.04.2019.

Autor: M.Š./Hina

Reakcije na Kordićevo predavanje u Studentskom domu

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kordić, osuđen za zločine u Ahmićima, održao je predavanje studentima. Predavanje je organizirao don Damir Stojić.
Dario Kordić, kojega je Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) osudio na 25 godina zatvora za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini, održao je u Studentskom domu "Stjepan Radić" predavanje koje je organizirao studentski kapelan don Damir Stojić. Predavanje je prekinula skupina studenata uz povike Kordiću da je ratni zločinac.

- Užasnut sam situacijom koja se desila u Zagrebu. Kakvu poruku šaljemo građanima i onima koji su pobijeni u Ahmićima, upitao je Mirando Mrsić, napominjući da je Kordić jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za ratne zločine nad Bošnjacima 1990-ih godina.

Zbog svega je zatražio hitno očitovanje Studentskog centra Zagreb, Zagrebačke nadbiskupije i rektora Sveučilišta u Zagrebu, ali i zabranu budućih gostovanja osuđenog ratnog zločinca.

HDZ-ovac Ivan Šuker uzvratio mu je kako "možda neke još uvijek smeta što ima Hrvata u BiH".

Kuščević: Kordić je svoju kaznu odslužio

U četvrtak ujutro, prije sjednice Vlade, predavanja Daria Kordića u Studentskom domu na Savi komentirao je i ministar uprave Lovro Kuščević.

Ministar kaže da je Kordić svoju zatvorsku kaznu odslužio.

- U pravu postoji institut koji kaže da je, nakon proteka kazne, što je čovjek odslužio, nitko ga nema pravo prozivati zbog toga. Kordić je dao svoj doprinos u ratu, a očito je i pogriješio. To što je pogriješio, to je i odslužio, poručio je Kuščević.

Divjak: Poruka se ne šalje samo onime što se govori

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je, na zamolbu novinara da prokomentira izjavu ministra Kuščevića da je Dario Kordić rehabilitiran kako je to "sigurno tako što se tiče prava".- Kazna je odslužena, međutim, pri tome ipak trebaju uzeti u obzir da se poruka šalje ne samo onime što se govori, nego i cijelim sklopom nečijega životnoga puta, i da tu treba biti oprezan u takvim situacijama, pogotovo kada se organizira nešto i u prostorijama Studentskoga centra, poručila je Divjak.

Medved: Nisam upućen

Ministar branitelja Tomo Medved nije komentirao predavanje Darija Kordića u Studentskom domu.

- Fokusiran sam na druge aktivnosti, ne znam sadržaj, nisam upućen u organizaciju stoga mi dozvolite da zaista ne raspravljamo o tome.

Žestoka reakcija SDA

- Zastrašujuće je i gnjusno da osoba koja je naredila da se strijeljaju nedužni civili drži predavanja mladim ljudima, u organizaciji obrazovne institucije i vjerske zajednice koje bi trebale promovirati moralne i vjerske vrijednosti, a ne afirmirati zločinačko nasljeđe. Postavlja se pitanje zašto Crkva i Sveučilište pokušavaju od ratnog zločinca napraviti uzor za mlade ljude i zašto šalju užasnu poruku žrtvama u Ahmićima i to baš uoči obljetnice masakra", stoji u reakciji dostavljenoj medijima iz središnjice SDA u Sarajevu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!