15:24 / 23.04.2020.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/B.A./M.Š./HRT

Reakcije na Milanovićevu izjavu o spomen-ploči u Jasenovcu

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Neću ustuknuti pred agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, poručio je predsjednik. Stižu reakcije
Ako smo pomislili da nas je pandemija barem riješila rasprava o prošlosti, kakvih smo se nagledali i naslušali proteklih godina - prevarili smo se.

Burne reakcije izazvala je jučerašnja izjava predsjednika Zorana Milanovića u Jasenovcu o spomen-ploči za poginule pripadnike HOS-a postavljenoj u Novskoj.

Predsjednik države o istoj se temi oglasio i ovoga četvrtka putem Facebooka.- Kad sam jučer u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost. Ono što jesam htio, i na čemu neću prestati ustrajavati, jest prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske. Neću šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva te za neometano širenje mržnje i laži. Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti. Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati, objavio je Milanović na Facebooku.

Reakcije na Milanovićevu izjavu o HOS-u

U objavi je priložio i fotografije ploče na Trgu Francuske Republike u Zagrebu koju je među ostalima postavila Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba, a na kojoj nema spornog pozdrava.

Također je stavio link na poznati intervju Franje Tuđmana iz 1992. godine u kojemu bivši predsjednik osuđuje upotrebu ustaških simbola.

Plenković na sjednici Vlade o Jasenovcu

Premijer Andrej Plenković se na sjednici Vlade uvodno osvrnuo na jučerašnju komemoraciju proboja zatočenika ustaškog logora Jasenovac gdje su još jednom osudili zločine i iskazali pijetet žrtvama.

Naglasio je važnost pomirbe, kulture sjećanja, tolerancije te sprečavanja nasilja, isključivosti i podjela, što je, kako je dodao, politika ove vlade.

Krstičević i Medved osudili Milanovićevu izjavu u Jasenovcu

- Za mene ta izjava nije dobra, ona je neprihvatljiva, rekao je ministar obrane Damir Krstičević novinarima prije početka sjednice vlade upitan za komentar Milanovićeve izjave. Kazao jekako su se svi hrvatski branitelji uključujući i pripadnike HOS-a, borili za slobodnu, suverenu i demokratsku državu.

Ponovio je i da su branitelji temelj moderne hrvatske države te će ih uvijek, i kao hrvatski branitelj, podržavati te se boriti za njihovo dostojanstvo.

Smatra kako je to najmanje što su branitelji zaslužili jer bez njih ne bi danas živjeli u slobodi i miru.

Ocjenivši neprihvatljivim Milanovićev govor, ministar branitelja Tomo Medved je rekao kako on doprinosi i podjelama u društvu te posebno traumatizira hrvatske ratne-vojne invalide i članove obitelji poginulih i nestalih kao i sve branitelje. Podsjetio je i koliki je napor sadašnja vlada učinila kako bi uspostavila odgovarajuće odnose.

- Ni na koji način ne možemo dopustiti takvu vrstu govora i u konačnici to nije stav RH i ne može biti, naglasio je.

Upitan ako ta ploča nije sporna zašto je ta ploča maknuta iz Jasenovca, Medved je odgovorio da je u suradnji sa Savezom udruga HOS-a ploča postavljena na poziciji Trokut kod Novske, na mjestu gdje se nalazi spomen područje svih ploča i svih spomen-obilježja poginulih hrvatskih branitelja u obrani zapadne Slavonije.

- Na najprikladnijem mjestu simbolizira svako to ime, simbolizira žrtvu za slobodu koju danas živimo. Svako to ime je svetinja za hrvatski narod i obveza svih nas je na taj način se odnositi prema tim ljudima, istaknuo je.

Šoljić: Neka Milanović dođe i pogleda bijele križeve

Vukovarski branitelji smatraju da ih upravo Milanović godinama vrijeđa. Podsjećaju ga da su za slobodu Hrvatske HOS-ovci dali ono najvrednije - svoj život. - Neka Milanović dođe i pogleda bijele križeve i mislim da će mu sve biti jasno pa će možda ako Bog dragi da ga malo prosvijetli pa će drugačije razmišljati u svojim nebulozama i izjavama, kaže Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara. Slično misle i u Mostu. Kažu - to je sramota za predsjednika.  - Ovo je nastavak te loše katastrofalne politike podjela gdje nas se sad u ovom trenutku dijeli  koju je počela 2017. sadašnja Vlada tj. šarafciger koalicija, istaknuo je Miro Bulj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!