13:53 / 20.07.2020.

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/IMS/HRT

Reakcije na Milanovićevu "pusu hejterima"

-

-

Foto: - / -

Brojne reakcije na nedolazak Milanovića na konstituirajuću sjednicu Sabora. Hejterima je poslao poljubac i najavio još protokolarnih promjena.
Na konstituirajuću sjednicu Sabora u srijedu, predsjednik Zoran Milanović neće doći. To će biti prvi put u povijesti da predsjednik države ne nazoči prvoj sjednici najvišeg zakonodavnog tijela. Njegov neuobičajen potez izazvao je brojne reakcije.

I Franjo Tuđman, i Stjepan Mesić, i Ivo Josipović i Kolinda Grabar- Kitarović, Svi su bili na konstituirajućim sjednicama Sabora. Zoran Milanović neće doći -  to je još jedan raskid s tradicijom, tako objašnjava u neuobičajenoj objavi na Facebooku.

- Sabor: Od predsjednika Milanovića nije stigao službeni odgovor

"Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora - položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru", napisao je Zoran Milanović na Facebooku.

"Čitam kako su do sada svi predsjednici dolazili i kako je ovo prvi puta da predsjednik ne dolazi. Točno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlasti predsjednika. Predsjednici/a Mesić, Josipović i Grabar Kitarović su dolazili iz svojih razloga, u koje ovdje ne ulazim, ali vjerujem da su bili dobronamjerni. Moj stav je različit", nastavio je.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, mistično otajstvo tzv. protokola.

"Protokol je prije svega inertni niz ponavljanja određenih radnji. Radnji koje mogu imati dublje simbolično značenje ili pak predstavljati puku klajnburgersku rutinu. Radnji dobrih, manje dobrih, a ponekad i priglupih. Protokol nije prirodni zakon, npr. zakon aerodinamike, koji moraš striktno slijediti ili, u protivnom, doslovno propadaš. Protokol ne kreiraju stručnjaci i piarovci. Protokol stvaraju institucije", piše Milanović.

Poručio je i kako ne želi automatski ponavljati što je netko prije njega napravio.

"Izabran sam voljom građana na čelo u najvećoj mjeri (ali ne isključivo) protokolarne institucije predsjednika Republike. Ne pada mi na um epigonski i automatizmom ponavljati sve ono što je prije mene netko jednom napravio ili nije napravio", istaknuo je i dodao: "Ovo je tek početak. Bit će još promjena".
"Na kraju, veeelika pusa svim hejterima. Najveća pusa lažnim analitičarima, redom osobno ugrađenim u sitne poslovne aranžmane s vlašću. Oni me vjerno prate već desetljeće i po", napisao je Milanović.Premijer Andrej Plenković ocijenio je danas Milanovićevu odluku vrlo neuobičajenom, podsjetivši da su svi pozvani došli na Milanovićevu inauguraciju.

Plenković: Ovo nije razlog za prepucavanje

- Primjerice, kada je bila njegova inauguracija, koja je bila skromnijeg karaktera, mi smo dobili poziv i odazvali smo se jer poštujemo hrvatske institucije, simbole države. Takva je bila naša logika. Zašto on to ne želi, meni to nije jasno, to morate njega pitati. Nije ovo razlog da bi mi sada išli u medijsko prepucavanje, to mi zaista nije bitno danas, dodao je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković predsjednika Republike - ne razumije. Riječ je, kaže, o dobrom običaju i svečanom činu. To je trenutak, dodaje Jandroković - u kojem svjedočimo zajedništvo nacije, i suradnju institucija, iskazujemo poštovanje jedni prema drugima, to je trenutak koji je po svojoj važnosti kao i inauguracija predsjednika Republike.

A Miroslav Škoro proziva Zorana Milanovića da ne poštuje institucije države i da ih obezvređuje zbog vlastitog ega. Odbijanjem dolaska na prvu sjednicu Hrvatskoga sabora, koju je sam i sazvao, pokazuje gorčinu, bahatost i prijezir prema instituciji koju čine predstavnici naroda, napisao je Škoro na Facebooku.

A u Mostu su pokušali u svemu pronaći i malo humora. "Pa ja mislim da je trebao doći ili barem objasniti zašto ne dolazi. Možda ne želi staviti masku", kazao je Nikola Grmoja.

Bauk: Neću se pridružiti Milanovićevim kritičarima

Arsen Bauk kratko je komentirao odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da ne dođe na konstituirajuću sjednicu Sabora u srijedu rekavši da je on tako odlučio i da o tome nema neko posebno stajalište. "Njegova ustavna ovlast je bila da raspiše izbore i to je napravio, da dade mandat onome koji je dokazao da ima potporu većine u Saboru, što je također učinio i sljedećih ovlasti nema", dodao je.

Bačić: Trebao bi doći

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u ponedjeljak kako bi predsjednik Republike Zoran Milanović trebao u srijedu doći na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, koju je sazvao. Ističe pritom kako je konstituiranje Sabora svečani čin koji označava završetak izbornog procesa.

- U demokraciji su izbori praznik demokracije, pa taj završni čin koji završava konstituirajućom sjednicom i izborom predsjednika Sabora je i svečani čin, ali i obveza najviših državnih dužnosnika da na njemu sudjeluju", izjavio je Bačić nakon sastanka s predstavnicima oporbenih stranaka na kojem se razgovaralo o predstojećem konstituiranju Sabora, rekao je. 

Tomašević: Hrvatska ima puno važnijih problema

Nedolazak Milanovića na konstituirajuću sjednicu Čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević je ocijenio iznenađenjem, ali i ustvrdio kako to nije nešto presudno za hrvatski politički život te da Hrvatska ima puno važnijih problema od toga. Budući da je sazvao tu sjednicu bilo bi dobro da je na njoj, ali ne mislim da je to sada nešto presudno hoće li biti prisutan ili ne, rekao je. Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista Milanovićev nedolazak na konstituirajuću sjednicu parlamenta popratio je komentarom da je potvrdio da je političar koji će raditi razne egzibicije da bi privukao pažnju. Ovo je još jedna egzibicija u njegovom stilu i to me ne čudi, a predstavlja njegov odnos prema najvažnijoj instituciji u državi i riječ je o nepoštivanju Sabora, ocijenio je Zekanović.

Podsjetimo, novu Vladu Sabor bi trebao potvrditi već u četvrtak, a konstituirajuća sjednica 10. saziva održava se prekosutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!