16:49 / 03.06.2020.

Autor: HRT/Hina

Reakcije na odluku Suda da Thompson nije učinio prekršaj

Ilustracija, foto: Succo/Pixabay

Ilustracija, foto: Succo/Pixabay

Foto: - / -

Brojne reakcije stižu u vezi s odlukom Visokog prekršajnajnog suda o tome da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj.
Počele su stizati reakcije u vezi s odlukom Visokog prekršajnajnog suda o tome da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj.

- Visoki prekršajni sud: Thompson nije napravio prekršaj

Povjesničar Ivo Godstein, koji je bio član Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, mišljenja je kako ta odluka nije utemeljana na zdravim liberalno-demokratskim osnovama. Također, smatra da je odluka izvan onoga što je Vijeće preporučilo 2018. godine u Dokumentu dijaloga koje sadrži preporuke o posebnom normativnom uređenju simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima i pokreta.

- Mi smo donijeli preporuke prema kojima se poklič "Za dom spremni" može koristiti izuzetno u komemorativne svrhe po odluci Vlade, kazao je podsjetivši da je Vlada nakon donošenja tog dokumenta, trebala donijeti određene zakonske propise, što nije učinila.

Predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, akademik Zvonko Kusić, rekao je da nije na članovima Vijeća niti na njemu samome da komentiraju određene sudske odluke.

- Mi smo dali smjer za koji mislimo da bi društvo trebalo reagirati i ostavili otvoreno da se društvo odredi, poručio je dodavši da se eksplicitno ne može odrediti prema toj odluci. Sud ima svoje rezone, ali mislim da nije naše da to komentiramo, zaključio je Kusić.

Kuća ljudskih prava Zagreb smatra da je odluka Visokog prekršajnog sud u suprotnosti s Ustavnom i zakonom te poziva glavnu državnu odvjetnicu da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH sukladno Prekršajnom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku.

- Nevjerojatno i neuvjerljivo zvuči odluka Suda po kojem se uzvikivanje "Za dom spremni" ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira. Europski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno je i nedvosmisleno potvrdio da korištenje naci-fašističkog pozdrav i znakovlja nije zaštićeno pravom na slobodu izražavanja. "Za dom spremni" predstavlja čistu suprotnost civilizacijskim vrijednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Europska konvencija za ljudska prava, stoji među ostalim u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!