Reakcije na odluku Vrhovnog suda u slučaju "švicarski franak"

21.12.2022.

12:28

Autor: Vijesti/Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

Reakcije na odluku Vrhovnog suda u slučaju "švicarski franak"

Reakcije na odluku Vrhovnog suda u slučaju "švicarski franak"

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Vrhovni sud donio je ključnu odluku u slučaju "švicarski franak", koja se odnosi na one potrošače koji su konvertirali svoje kredite, a takvih je 55 tisuća. Dužnicima je dano pravo samo na zateznu kamatu, dok im se osporava pravo na povrat preplaćenih iznosa za glavnicu i kamate.

Nezadovoljne su i banke, koje smatraju da je konverzijom potpuno riješeno pitanje odštete potrošača, kao i to da je rješenje Vrhovnog suda u suprotnosti s ustavnim načelom trodiobe vlasti i vladavine prava.


Metelko: Donesena odluka može pasti na Ustavnom sudu

Odvjetnik Udruge Franak Igor Metelko kazao je za HRT kako Hrvatska udruga banaka može biti jako zadovoljna, ako ova odluka zaživi. Naravno, takvo shvaćanje mora proći sudsku internu evidenciju.

Istaknuo je kako se još uvijek ne zna što je još uvijek s druga dva shvaćanja, koja nisu dobila dovoljan broj glasova.

- U kojima se odlučivalo da potrošačima ne daje za pravo apsolutno ništa, a drugo nam daje upravo ono što potražujemo. I to je dobilo deset glasova, poručio je.

Dodao je da će se tek vidjeti na što će izaći ta odluka. Ako je kredit bio sto tisuća franka, potražnja ovisi o pretplati u konverziji. Nisi svi potrošači imali tu pretplatu, neki su imali i utvrđeni manjak.

- Primjerice, na sto tisuća franaka, pretplata je bila trideset tisuća kuna. Onda nemate pravo na tih trideset tisuća kuna, nego imate pravo na zateznu kamatu od trideset tisuća kuna i to samo do dana konverzije. A to iznosi otprilike petnaest tisuća kuna, poručio je Metelko.

- Međutim, da se uzme u obzir ništavnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope i to pridodaju zatezne kamate, stvarno potraživanje bi se kretalo, u takvom kreditu, oko dvjesto tisuća kuna, naglasio je.

Istaknuo je kako treba pričekati da donesena odluka izađe, ne zna se u kojoj će formi ona izaći, hoće li se obijediti sve odluke. Također, moraju se vidjeti revizijske odluke, koja potječu ta tri različita shvaćanja.

Nakon toga ne postoji mogućnost žalbe, već ima podizanje ustavne tužbe. Smatra da bi donesena odluka moga pasti na Ustavnom sudu. 

- To nije odluka, to je smiješno političko kompromisno rješenje, kojim Vrhovni sud pokušava da svi dobijemo i ovce i novce, a to nije moguće. Znači mi bismo ovime dobili samo zatezne kamate na preplaćene iznose do dana konverzije. Kad se vraća dug, mora se vratiti kompletna glavnica duga, a mi konverzijom nismo obeštećeni, mi moramo dobiti punu restituciju, rekao je Goran Aleksić, Udruga Franak. 

Odluku Vrhovnog suda u slučaju "Franak" komentirao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Rekao je da ga je sram kao pravnika da je donesena ovakva odluka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!