14:11 / 11.02.2020.

Autor: M.Š./HRT

Reakcije na pad GUP-a: Možda idemo na parlamentarne izbore

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što je Bandićev GUP odbijen, a prije toga su srušeni HDZ-ovi amandmani, govori se o mogućim posljedicama onoga što se dogodilo u Gradskoj skupštini.
Nakon što je odbijen Generalni urbanistički plan kojega je predložio gradonačelnik Milan Bandić i nakon što su prethodno odbijeni i HDZ-ovi amandmani, sve češće se govori o mogućim posljedicama onoga što se dogodilo u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

● Pao Bandićev GUP, prije toga odbijeni svi HDZ-ovi amandmani! 

Premijera Andreja Plenkovića novinari su pitali večeras je li nakon odbijenog GUP-a Vlada i dalje stabilna. On je na to potvrdno odgovorio.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda izjavio je da za sada njihova potpora HDZ-u na nacionalnoj razini nije upitna sve dok se realiziraju zajednički projekti pa nema razloga da se parlamentarna većina ne održi.

- Izgradnja nacionalne dječje bolnice, tramvajska pruga prema Zračnoj luci Franjo Tuđman i Imunološki zavod projekti su na nacionalnoj razini od interesa Grada Zagreba i države. Dok se realiziraju ti zajednički projekti, koje je Grad Zagreb predložio Vladi, potpora Stranke rada i solidarnosti HDZ-u na nacionalnoj razini nije upitna, rekao je Varda mnakon što je HDZ srušio izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. 

- Dozvolite da zahvalim svim građankama i građanima grada Zagreba. Da zahvalim arhitektima, da zahvalim urbanistima, svima onima koji su pomogli da ova odluka ugleda svjetlo dana. Učinili ste veliku stvar. Možda idemo na parlamentarne izbore. Sve je otvoreno. Ovo je možda i početak izbjegavanja unutarstranačkih izbora u HDZ-u. To je jedna od opcija. Možda je gradski HDZ odbio poslušnost Plenkoviću. Možda idemo na nove parlamentarne izbore. Sjajna pobjeda građana, a ne stranke ili političke opcije, rekao je SDP-ov Rajko Ostojić.

- Igra živaca je završila. Mi smo kao oporba bili dosta disciplinirani i cijelo vrijeme smo za svako ovo prebrojavanje, svakih pola sata, svakih sat vremena imali dovoljno ruku da srušimo GUP. Očito je ovo HDZ-u bio ovo preveliki zalogaj s obzirom na pritisak struke, s obzirom na pritisak 20.000 građana koji su izašli na prosvjed, na pritisak javnosti i nisu ovo ipak mogli progutati. Apsolutno sam uvjeren da gradu Zagrebu, sada nakon što je srušen ovaj stari GUP, treba novi GUP za 21. stoljeće, rekao je Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ!

Na pitanje što dalje nakon što je Bandić odbio amandmane HDZ-a, a HDZ odbio GUP gradski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić je rekao da se nastavlja suradnju sa strankom Milana Bandića na gradskoj razini.

- Kao da ništa niije bilo. Ovo je jedan vrlo važan politički dokument. Mi smo rekli svoj stav, a stranka Milana Bandića svoj stav. Mislim da je najoptimističnije da se ide u izradu novog GUP-a koji će biti temeljen na struci, zakonu, na adekvatnoj proceduri i nema nikakvog razloga da o svim važnim temama koje se tiču Zagrepčanki i Zagrepčana  ne surađujemo sa strankom Milana Bandića, rekao je Ćelić.

Na pitanje, s obzirom na to da su glasovali jedni protiv drugih u situaciji kada bi trebali zajedno nastupati, kako je moguće da se nastavi koalicija HDZ-a i stranke Milana Bandića Ćelić je rekao da je moguće.

- Nismo došli danas i promijenili svoj stav. O GUP-u se razgovara godinama, došli smo do finala, izrekli smo svoj stav i ne vidim razloga da bi trebalo raskidati koaliciju sa strankom Milana Bandića zbog toga što nismo podržali izmjene i dopune GUP-a, rekao je Ćelić.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš izjavio je da su time što nisu podržali izmjene GUP-a jer Bandićevi zastupnici nisu podržali njihove amandmane pokazali da su demokratska stranka koja drži do principa, te da ostaju u koaliciji s Bandićem.

Rekao je da su HDZ-ovci i ovaj put pokazali svoj stav, kao i kad su bili protiv prijedloga o kompostani u Obreščici i reciklažnog dvorišta gdje se trebao usitnjavati građevinski otpad. Kaže da oporba, koja sada likuje, time izvodi performanse, a oni u HDZ-u djeluju i rade.

- Ovakav scenarij je bio očekivan. GUP je demokratski pao. Mi smo svoje stavove iznijeli. Ne mora značiti da je ovo kraj suradnje HDZ-a i stranke Milana Bandića. Oni imaju demokratsko pravo zauzimati stavove koji im odgovaraju, oni su sada opterećeni unutarstranačkim izborima. Često znaju upirati prstom u Milana Bandića da im je on kriv za određene neuspjehe, a mislim da to ne odgovara istini. Očito su ocijenili da im je isplativije, i jednoj i drugoj strani, ovo je pitanje odnosa unutar HDZ-a , ovo nije pitanje koalicijskog odnosa. Odustajanje od tih 11 amandmana nikome ne bi naškodilo. Razočaran sam jer je uložen veliki trud, a to je dokument opće prirode koji djeluje na sve podjednako. Nikad neće biti svima po volji. Uvijek će biti netko zadovoljan, netko neće. S indignacijom odbijam da se pogoduje privatnim investitorima jer se općim aktom ne može pogodovati već pojedinačnim aktom. Toga su nema, rekao je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, član stranke Milana Bandića.

Na pitanje je li moguć politički brak HDZ-a i stranke Milana Bandića rekao je da mu je sada teško o tome govoriti.

- Nemam dovoljno elemenata da bi to mogao prosuditi, i na gradskoj i na nacionalnoj razini. Bandić nije sigurno onaj koji će opstruirati odnose, ne znam u čijem bi to bilo interesu, dodao je Kojić.

Tomislav Stojak, HNS-ov gradski zastupnik, rekao je da su HDZ-ovi zastupnici pokazali principijelnost time što nisu glasali za zagrebački GUP i što nisu odustali od svojih amandmana.

- Izuzetno mi je drago da ovaj loš i štetan dokument nije prošao. Isto tako mi je drago da su kolege iz HDZ-a konačno pokazali dosljednu principijelnost. Od jučer ih pozivam da ne odustanu od svojih amandmana, nego da se gradonačelnik izjasni o njima. Nadam se da ćemo sada svi biti na visini zadatka da napravimo Zagreb po mjeri Zagrepčana, a ne pojedinih investitotra za koje nitko nije znao koji su, istaknuo je Stojak.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić (stranka Milana Bandića) rekla je da se ništa spektakularno ne događa unutar koalicijskih partnera.

- Nažalost, na ovaj način je zaustavljen razvoj grada i donošenje vrlo kvalitetnog dokumenta, po svim procedurama. Znate da to traje jako dugo i  amandmani koji se donose na kraju su amandmani koji zapravo imaju jednu sasvim drugu poruku, a ne poruku razvoja grada, što je u interesu naših sugrađana i vjerujem da su oni razumjeli sve ovo, kao i vi koji s nama pratite ova događanja, rekla je Majić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!