Reakcije na pravomoćnu presudu Sanaderu

05.04.2019.

13:17

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Presuda Vrhovnog suda je presuda jednoj osobi, čovjeku s imenom i prezimenom, smatra Gordan Jandroković.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da pravomoćnu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu smatra isključivo individualnom presudom, koju ne bi miješao s funkcijom ili strankom kojoj je bio na čelu.

-Sanadera policija dovela u Remetinec na odsluženje šest godina zatvora


Bošnjaković je to izjavio odgovarajući na upit novinara smatra li pravomoćnu presudu Sanaderu i presudom stranci kojoj je bio na čelu.

Zamoljen da komentira tvrdnje Sanaderovih odvjetnika da su o svim odlukama pravne države saznali iz medija, Bošnjaković je kazao da o tome u ovome trenutku nema komentara te da o tome "najbolje zna Vrhovni sud, koji je odluku dostavio zagrebačkom Županijskom sudu, koji je donio prvostupanjsku presudu i bio je zadužen da pošalje odluku Državnom odvjetništvu i samom okrivljeniku". Dodao je da mu je teško govoriti kako je došlo do toga da je netko od medija za presudu saznao prije neke od strana u postupku jer "ne zna sve činjenice", ali da bi bilo u redu da stranka u postupku to dobije prva.

Jandroković: Presuda Sanaderu dokaz je da nitko nije iznad zakona

- Presuda Vrhovnog suda je presuda jednoj osobi, čovjeku s imenom i prezimenom. To je dokaz da je pravosuđe nepristrano. Riječ je o čovjeku koji je u vrijeme počinjenja djela bio predsjednik i HDZ-a i Vlade i slažem se da je to i za društvo poruka koja nije dobra, ali isto tako je poruka da nitko nije iznad zakona i da hrvatski sudovi rade svoj posao, ustvrdio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Na pitanje misli li da to nije teret HDZ-u, Jandroković je odgovorio da bi sasvim sigurno bilo bolje da toga nema.

Butković: Ne komentiram presude

Potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković odbio je komentirati presudu Ivi Sanaderu, poručujući da ne komentira ni nepravomoćne ni pravomoćne presude.

- Presuda je donesena i mora je poštovati svaki građanin - rekao je kratko ministar Butković. Upitan je li to presuda i HDZ-u, Butković je ustvrdio da je to "presuda Ivi Sanaderu, a ne HDZ-u".

- Bilo je i prije presuda ljudima iz HDZ-a i ljudima u drugim strankama - kazao je.

Komadina: Od tolikih procesa neki morao završiti i ovakvim epilogom

Potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ustvrdio je da nije dobra poruka građanima da premijeri završavaju u zatvoru, ali i poručio da to nije presuda HDZ-u formalno, no da se sadržajno može tako tumačiti.

- Od tolikih procesa neki je morao završiti i ovakvim epilogom - ustvrdio je Komadina za presudu bivšem hrvatskom premijeru dodajući međutim da je ne bi komentirao jer nije previše pratio sudske presude.

Na opasku da neki tvrde da Sanader nije mogao sam sve obaviti te da su mu još neki u stranci pomagali, Komadina je uzvratio:

- Za to postoji policija, pravosuđe i DORH. Ako ih ima još, treba procesuirati sve koji su tome doprinijeli. Bitno je, kaže, što će sada poduzeti građani i hoće li davati povjerenje stranci koja producira zatvorenike.

Amsterdamska koalicija: Sanader ne može biti sam odgovoran za sve

- Sanader ide u zatvor ali HDZ ide, sukladno njihovom sloganu iz 2007., dalje. HDZ ide dalje, to je taj isti HDZ, to je Jandroković, to je Šuker, to je cijela HDZ-ova elita koja je danas ovdje - izjavio je Krešo Beljak i dodao da HDZ kao politička stranka ima nepravomoćnu presudu te da od državnih institucija u najskorije vrijeme očekuje da odluče o pravomoćnosti te presude.Boris Miletić je kazao da proces suđenja Sanaderu predugo traje, zbog čega se gubi vjera u pravosudni sustav.

- Nemoguće je da je samo jedan čovjek kriv, već da se radi o čitavoj organizaciji - ustvrdio je Miletić.Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš je kazala da o Sanaderu mora govoriti Plenković. On je njegov nasljednik, izjavila je.

- Plenković, o kojemu ja sve češće govorim kao o Orbanu u svilenim rukavicama, što on jest, institucije ove države koristi za svoje potrebe preslagivanja i svoje pozicije unutar HDZ-a - rekla je Mrak Taritaš.O presudi Sanaderu na početku i kraju rasprave Sabora

Bunjac u Saboru prijetio smrću - Pernar iznesen

Presuda Vrhovnog suda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u aferi "Planinska", prema kojoj je Sanader otišao na odsluženje šestogodišnje zatvorske kazne, obilježila je početak i kraj jučerašnje desetosatne rasprave.

Ubrzo nakon ponoći Ivan Pernar (ŽZ) pozvao je Sanadera da prestane šutjeti i progovori o HDZ-ovim crnim fondovima, da kaže istinu i bude pokajnik.

- Vama je učinjena dvostruka nepravda - osuđeni ste, a oni koji su se s vama obogatili su na slobodi, uživaju u bogatstvu - poručio mu je Pernar kojega je potpredsjednik Brkić u dva navrata opomenuo da se drži teme, no on se oglušio pa je na kraju opomenut i udaljen sa sjednice.

Plenković: To nije presuda stranci

Presudu Ivi Sanaderu komentirao je aktualni premijer Andrej Plenković.

- Ovo što se tiče jednog od bivših predsjednika HDZ-a je proces koji se vodio protiv njega, a nije se vodio protiv HDZ-a, smjera koji ja vodim, a to je transformativni smjer. Sjetite se te ključne riječi, mijenjajući procese unutar stranke, mjenjamo klimu u Hrvatskoj. Koliko vi to vidite i koliko vi to želite vidjeti, to je drugo pitanje. Ali taj je proces nepovratan, ide u korist HDZ-a i države i na tome ćemo ustrajati, to je ključna poruka i ovoga programa "Hrvatska za generacije" koji smo predstavili za EU izbore.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!