13:58 / 22.10.2018.

Autor: S.M.P.F./HRT/Hina

Reakcije na presude Ivi Sanaderu

-

-

Foto: - / -

Nakon presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima "HYPO" te "HEP-DIOKI" slijedile su reakcije.
Nakon presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima "HYPO" te "HEP-DIOKI" slijedile su reakcije. 

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Marija Vučko izjavila je da je u slučaju "Hypo" zadovoljna osuđujućom presudom, ali ne i visinom kazne. Očekivali smo ovavku presudu s obzirom da smo i tijekom ranijeg postupka, gdje je bila donesena i pravomoćna presuda, dokazali da je optuženi počinio kazneno djelo ratnog profiterstva. Bitno je navesti za ovu presudu da je ona jako važna zbog buduće sudske prakse, s obzirom da pokazuje da uz uvažavanje dodatnih elemenata za kazneno djelo ratnog profiterstva, kao i zbog pitanja zastare, pokazuje se da je moguća osuda za kazneno djelo ratnog profiterstva. Što se tiče same kazne zatvora, mislimo da je preblaga. Žalit ćemo se na to. Zbog težine ovog djela, okolnosti i načina počinjenja, ona zahtijeva strožu kaznu, kazala je tužiteljica.


Odvjetnici: Oslobađajuća presuda ne ispunjava nas zadovoljstvom

Odvjetnici Ive Sanadera Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, osvrnuli su se na dvije presude koje su mu danas izrečene.

Oslobađajuća presuda u slučaju "HEP-Dioki" ne ispunjava nas zadovoljstvom jer smatramo da Ivo Sanader nije niti trebao biti optužen. Dakako, mi smo očekivali oslobađajuću presudu, rekao je.

Za presudu u slučaju "Hypo" smatramo da je presuda neutemeljena. Optužnica je bila nelogična, mimo dokaza. Nema dokaza da je Sanader primio iznos provizije, rekao je Prodanović.

Dodao je da s velikim interesom očekuje obrazloženje presude. "Možda ću doznati gdje je, kad i od koga Sanader primio proviziju, budući da je na suđenju utvrđeno da su predaji provizije prisustvovale druge osobe, odnosno sigurni smo da Sanader proviziju nije primio", rekao je Prodanović.

Odvjetnica Jadranka Sloković potvrdila je da će se žaliti na osuđujuću presudu. "Smatram da u postupanju Sanadera nema kaznenog djela ratnog profiterstva", rekla je. Ocijenila je da je riječ i vrlo "ekskluzivnom i dalekom tumačenju te pravne norme".Komentirajući izrečenu presudu Sanaderu u aferi "Hypo" Veljko Miljević, odvjetnik, kazao je da se kod izricanja prvostupanjske presude mora uračunati svaki dan proveden u pritvoru.

Osvrćući se na drugu presudu Sanaderu, u slučaju "HEP-DIOKI" odvjetnik Pero Kovačević rekao je kako je ovdje obrana očito uspjela dokazati sudu da se ne može uporabiti dokaz pokojnog Mravka. Kod gospodina Ježića, koji je također oslobođen, vrlo je zanimljiva situacija. On je s jedne strane bio optužen, a s druge strane on je jedan od glavnih svjedoka u predmetu INA-Mol. To će biti vrlo zanimljivo pratiti, rekao je Kovačević.

Miljević je izjavio da se sada pokazalo da je ovlast glavnog državnog odvjetnika da u određenim predmetima zaključuje valjane sporazume s određenim kategorijama osoba. Pripadnika zločinačke organizacije pretvaraju u svjedoka, rekao je.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je kako je sudskom presudom potvrđeno da je Sanader ratni profiter, a doda li se tome i afera Fimi media, u kojoj su Sanader i HDZ s ostalim okrivljenima optuženi da su iz državnih tvrtki i ustanova izvukli oko 70 milijuna kuna, može se, kaže, zaključiti da je HDZ uvijek bio i ostao isti.

Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić je dvije nepravomoćne presude bivšem predsjedniku Vlade i HDZ-a ocijenio skandaloznima, slabima i mizernima, da se njima šalje poruka kako se kriminal isplati, a izrečenom kaznom poručuje da je HDZ stranka "koja okuplja ratne profitere, veleizdajnike i štetočine svih vrsta".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!