15:27 / 20.03.2019.

Autor: HRT

Reakcije na presudu Radovanu Karadžiću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Presuda ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji i preživjelih, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike - zaključila je Grabar-Kitarović.
Ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić pravomoćno je u srijedu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine u BiH. Time je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-ja povećao Karadžićevu prvostupanjsku kaznu koja je iznosila 40 godina zatvora. Stižu reakcije.

- Presuda Radovanu Karadžiću ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti velikorpske politike - poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

- Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. velike Srbije - priopćila je hrvatska predsjednica.

- Presuda ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji i preživjelih, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike - zaključila je Grabar-Kitarović.

Povodom presude priopćenjem se oglasila i Hrvatska vlada:

- Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima. Ujedno, držimo da je ovo još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovječnosti - kaže se u priopćenju.

Vlada izražava žaljenje što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH, osim Srebrenice, za koje smatramo da su neodvojiv element njegove zločinačke politike.

Priopćenje u cijelosti pročitajte u privitku.

- Doživotna kazna zatvora Karadžiću. On će i dalje živjeti, a njegove su žrtve davno mrtve. I ništa ih ne može vratiti - komentirala je Jadranka Kosor na Twitteru.Documenta pozdravila kaznu doživotnog zatvora

-
Smatramo da je genocidna namjera za uništenje muslimana i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini pa tako i u Sarajevu te drugih šest općina navedenih u optužnici, što vijeće nije utvrdilo - priopćila je Documenta.

- Posebno nas brinu posljedice nedavnog prihvaćanja deklaracije 8. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora kojom se osporava presuda Tribunala u predmetu Prlić i drugi te odbacivanja izvještaja Komisije o zločinima u Srebrenici od 10. do 19. srpnja 1995. godine od strane prvo vlade, a onda i skupština Republike Srpske - kažu u Documenti.

- To je potpuno primjerena kazna. Sama doživotna kazna ima poruku prema javnosti - rekla je Vesna Škare Ožbolt.

-Pozdravljam presudu doživotne kazne zatvora Radovanu Karadžiću za počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Nažalost, lideri Republike Srpske, ostavštine njegova zločina, i dalje aktivno rade na destabilizaciji BiH i cijele naše regije. Nužno je što prije pronaći rješenje za političku krizu nastalu Daytonskim sporazumom, kojim je okončan sukob u BiH, ali nisu postavljeni temelji za dugoročan mir - poručio je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu.

- Današnja presuda UN-ova suda kojom je potvrđena presuda Karadžiću za genocid i ratne zločine, uključivo za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva pokazuje da pravda pobjeđuje - napisala je na Twitteru povjerenica Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović.

-
Borba protiv nijekanja ratnih zločina i učenje o istini sada je važnije nego ikada dosad - napisala je Mijatović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!