13:38 / 31.10.2019.

Autor: HRT

Reakcije na prijedlog državnog proračuna

-

-

Foto: - / -

Pristižu reakcije na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu koji je danas usvojila Vlada.
Vlada je u Sabor uputila prijedlog državnog proračuna za iduću godinu i prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Usvojila je i paket zakonskih prijedloga kojima definira četvrti krug porezne reforme te uredbu o minimalnoj plaći. Pristižu reakcije.

Grčić: Vlada želi držati punu kontrolu kod donošenja odluka

SDP-ov Branko Grčić ocijenio je da je Vladi bitnija puna kontrola kod donošenja odluk od koristi državnog proračuna jer "nije pristala na zahtjev učitelja težak 400 mil. kn, a napravila je novi trošak veći od 2 mlrd.kn". Istaknuo je i da Vlada ima sreću što živimo u vremenu gospodarskog rasta, iako rast od 2,5% po njemu nije dovoljan, jer je SDP-ova Vlada takav postotak ostavila na kraju mandata 2015.

Što se tiče poreznih mjera, odnosno četiri kruga poreznog rasterećenja, rekao je da ukupno porezno opterećenje "nije ni kune manje" jer su "četiri kruga poreznog rasterećenja, zapravo porezno opterećenje mjereno udjelom poreza u BDP-u". "Preuzeli smo državu u totalnom neredu, mandat smo završili s oko 70 mlrd. novog duga, ali s gospodarskim rastom. Ova Vlada neambiciozno prognozira da će iduće godine rast u Hrvatskoj biti 2,5%. Što je onda stvarni učinak i doprinos ove Vlade u četiri godine", poručio je Grčić.Burilović: Proračun na realnim temeljima

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović je ocijenio kako se prijedlog proračuna za 2020. temelji na realno ocijenjenom gospodarskom rastu, no da su dodatni napori potrebni u fiskalnoj konsolidaciji koja je povezana uz provođenje strukturnih reformi.

- Podupiremo dosadašnju uspješnu proračunsku politiku koja nam je vratila kreditni rejting i osigurala smanjenje udjela javnoga duga i stabilan gospodarski rast. Novi proračun temelji se na realno ocijenjenom gospodarskom rastu. Dodatni napori potrebni su u fiskalnoj konsolidaciji koja je povezana uz provođenje strukturnih reformi, kao i u rješavanju problematike rashodne strane proračuna, ističe Burilović u komentaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!