13:18 / 05.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Reakcije na sastanak Plenkovića i Bandića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pristižu reakcije na sastanak premijera Andreja Plenkovića i Milana Bandića.
Pristižu reakcije na sastanak premijera Andreja Plenkovića i Milana Bandića.

- Zagrebački GUP će biti izglasan po principu 'ti meni daš - ja tebi dam', dakle Bandićevi žetončići će glasovati o državnom proračunu u Hrvatskom saboru, a HDZ-ovi u zagrebačkoj Skupštini, rekao je zastupnik Mosta Marko Sladoljev na konferenciji za novinare u Saboru.

GUP je, tvrdi, toliko štetan za građane Zagreba da "čak i Bandićevi zastupnici u gradskim četvrtima odbijaju glasovati za njega", jer se boje svojih birača.

Zagrebački bio-otpad vozit će se sto kilometara

Ističe i kako se u Zagrebu njeguju samo veliki projekti, zato se govori o GUP-u, bolnici u Blatu, no pita se što je s postojećom infrastrukturom, komunalnim sektorom, "vapajućim problemom" zagrebačkog prometa.

- O tome se ne vodi briga, Zagreb uporno ne koristi interventne novce za podizanje komunalnog sektora, gospodarenje otpadom, ne diže svoje kapacitete za reciklažu, nema sortirnica, kompostišta, nego bio otpad planira voziti u sto kilometara udaljeni grad, tvrdi bivši ministar Slaven Dobrović.

- Uskok ima puno prostora, odgovorio je Nikola Grmoja upitan slaže li se s tvrdnjom, odnosno pozivom predsjednika SDP-a Davora Bernardića Uskoku da istraži dogovor premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Maras: Sastanak Plenkovića i Bandića je performans

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras nazvao je u utorak sastanak premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića performansom.

- Nema iza toga ništa drugo osim čuvanja saborske većine i čuvanja gradske većine. Nema nikakvih projekata osim onih za koje slušamo godinama da će se realizirati, ponovljena obećanja, rekao je Maras na konferenciji za novinare zagrebačkog SDP-a.

Ustvrdio je kako je očito postignut dogovor između Plenkovića i Bandića oko usvajanja GUP-a, što je danas "sa strane" potvrdio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, koji se unaprijed ograđuje što će njegovo ministarstvo dati pozitivno mišljenje na izmjene GUP-a.

- Štromar je sigurno donio odluku s obzirom na izjavu da se od njega ne očekuje previše jer je samo tehnička osoba i da je u Skupštini grada glasao bi protiv, ali kako nije - onda to neće moći učiniti. Moj je zaključak jednostavan - uputit će GUP u Skupštinu, kazao je Maras.

Poručio je ministru kako je struka već rekla svoje o izmjenama GUP-a pa je žalosno da će HNS i on osobno uputiti prijedlog izmjena u Skupštinu.

Zagrebački SDP ocjenjuje izmjene GUP-a neprihvatljivim jer pogoduju interesima nekolicine investitora koji će "zgrnuti ogromne količine novaca na konto Grada i njegovih građana", a Zagrepčani će izgubiti jako veliki dio zelene površine.

- To je rezultat njihova jučerašnjeg razgovora. Bandić će podržati Plenkovića u Saboru i obrnuto, Plenković Bandića u Skupštini, ustvrdio je Maras.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!