11:10 / 17.09.2020.

Autor: B.A./M.J.M/B.V.M./HRT/Hina

Reakcije na uhićenja u policijskoj akciji

-

-

Foto: - / -

Nižu se reakcije političara na policijsku akciju u kojoj je jutros na području nekoliko policijskih uprava uhićeno više osoba.
Nižu se reakcije političara na policijsku akciju u kojoj je jutros na području nekoliko policijskih uprava uhićeno više osoba, a među kojima je, neslužbeno, i predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević, dok se spominju i gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške, inače saborski zastupnici za koje je zatraženo ukidanje imuniteta.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da ne zna ništa o slučaju, pa ni što im se stavlja na teret.

- Ja ne znam uopće, čuo sam da je zatraženo ukidanje imuniteta i to je sve. To vrijedi i za Dragana Kovačevića u Janafu, koji je na to mjesto postavljen kad sam ja izabran za premijera, i od tada radi taj posao, ali ne znam baš ništa o tome, kao ni o slučaju gradonačelnika Velike Gorice, koji to radi od 2009. godine. Dakle, već 11 godina, rekao je Milanović.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade rekaao je da je riječ o jasnoj poruci, da je zadaća svih tijela, osobito pravosudnih, da nepristrano i samostalno rade posao i procesuiraju sve one koji za koje postoji sumnja da su sudjelovali u koruptivnim aktivnostima.

- Ta borba protiv korupcije je stalna, dokazuje naš mandat i da se Vlada zalaže za borbu protiv korupcije konkretnim aktivnostima. Vlada daje podršku USKOK-u i PNUSKOK-u. Za one za koje se utvrdi da su krivi, oni će i odgovarati, rekao je.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da ne može komentirati slučaj te da ne zna ništa. Novinari su ga pitali je li zabrinut.

- Nema me što posebno brinuti, institucije rade svoj posao, rekao je Butković, dodajući da ga ne brine većina.

- Svatko na koga se sumnja da je kriv, neka se provedu postupci, bilo DORH-a, bilo svih ostalih tijela za istraživanje. Osobno nemam problem, a siguran sam problem nema ni predsjednik Vlade ni HDZ, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Na pitanje šteti li to HDZ-u s obzirom na broj afera, odgovorio je da misli kako je upravo riječ o suprotnom, odnosno da se raščišćavaju repovi.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da HDZ i Vlada i riječima i djelom podržavaju rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a, policije i drugih tijela, te borbu protiv korupcije, svakog oblika trgovine i pogodovanja.

I ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kratko je komentirao slučaj:

Reakcije iz Sabora

Akciju je komentirao i potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro (Domovinski pokret).

- Čini mi se da vladajući imaju novog kandidata za direktora Janafa i slijedom toga stari je uhićen i pokrenute su istražne radnje. Vjerojatno se kao i u svim slučajevima nakon ovoga neće dogoditi ništa, neće biti ništa novo, gospodin Kovačević će se za nekoliko godina pojaviti kao kandidat za nekog gradonačelnika ili saborskog zastupnika. To je praksa u Hrvatskoj, rekao je Škoro.

Dodao je da je hrvatska javnost svjesna da su mnogo veće "zvjerke" u političkom i gospodarskom smislu doživjele takav dan te da se apsolutno ništa nije dogodilo.

- Sad stvar nakon tih istražnih radnji preuzima hrvatsko pravosuđe, a znate i sami koliko je godina potrebno da se riješi, ne znam, obična ostavinska rasprava, a kamoli ovakova stvar, rekao je Škoro, dodajući da su rješenje strukturne promjene koje Vlada ne može dati.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast), član Mandatno-imunitetnog povjerenstva, rekao je jutros novinarima da je uživo vidio da je podnesen zahtjev za ukidanje imuniteta za dva zastupnika - gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića (HDZ) i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića (SDP).

Arsen Bauk (SDP) rekao je da SDP podržava rad neovisnih pravosudnih tijela.

- Ako ih kritiziramo, to radimo zato da budu još bolja i neovisnija. S obzirom na to da o ovom slučaju nemamo dovoljno informacija da bismo doveli u pitanje njihov rad, ne mogu dodatno komentirati to što se stavlja na teret i gospodinu Kovačeviću, Barišiću i Grgiću, rekao je Bauk. Istaknuo je i da uvijek glasaju za ukidanje imuniteta kada to traži DORH.

Bauk je rekao i da je bilo mnogo većih prekršitelja zakona koji su održavali stabilnost parlamentarne većine nego što je to Barišić, barem prema onome što se piše.

- Ali ako bi iz nekog razloga Odvjetništvo tražilo lišenje slobode, onda bi vladajuća većina bila u problemu jer ne bi imala dovoljno zastupnika, ali nisam siguran da to traže, dodao je Bauk.

Na pitanje može li Grgić očekivati sankcije unutar stranke pokaže li se postojanje sumnje u počinjenje nekog kaznenog djela, Bauk je rekao da po njihovu Statutu postoji mogućnost da član sam zamrzne svoje funkcije dok traje postupak, ali treba vidjeti o čemu je riječ.

Nisu baš svi istražni dokumenti DORH-a i USKOK-a bili čvrsti kao stijena, bilo je i stvari s rupama koje su poslije na sudu pale, ali više ću moći reći kada vidim o čemu se radi, poručio je.

Kazao je da ne zna je li Grgić član izbornog tima Peđe Grbina, a hoće li ovaj slučaj imati posljedice na rezultate izbora, odlučit će članovi SDP-a na izborima 26. rujna.

Saborski zastupnik Tomislav Tomašević (Možemo!) rekao je kako da svaki dan u idućih godinu dana uhitimo desetak lokalnih šerifa i direktora javnih poduzeća ne bismo ni blizu bili gotovi koliko je ispremrežena korupcija na lokalnoj razini.

- Odgovorno tvrdim da je riječ o strukturnom problemu gdje se javnim poduzećima upravlja kao stranačkim kasicama prasicama, gdje stranke u potpunosti imaju šape na javnim poduzećima, rekao je Tomašević.

- Mi u nadzornim odborima javnih poduzeća imamo ljude koji su stranački poslušnici, dodao je. Tomašević smatra da neće biti poteškoća za parlamentarnu većinu jer će se zastupnika zamijeniti drugim "i sve će ići po starom".

Dario Hrebak (HSLS) rekao je da korupcija u Hrvatskoj ne bira stranke, nego imena i prezimena.

- Spominju se konkretna imena i prezimena pripadnika tri parlamentarne političke stranke. To dovoljno govori o tome da institucije definitivno rade svoj posao i da ih ne zanima je li netko pripadnik vladajuće stranke ili je netko pripadnik oporbe. Korupcija ne bira stranke, ona bira ljude koji su nečasni, koji pripadaju određenim političkim strankama, ali nose definitivno svoje ime i prezime i svoju odgovornost za ono što rade, rekao je Hrebak.

Što se tiče vladajuće većine, rekao je da postoji procedura te da će se zastupnici zamijeniti.

Anka Mrak-Taritaš (GLAS) rekla je da je zatečena i da je ono što zna pročitala na portalima, ali da želi komentirati akcije.

- Već smo imali prilike vidjeti te velike akcije koje su dobile svjetlo pozornosti, cijeli dan svi zajedno pratimo što je novo, tko je gdje bio, tko gdje nije bio - i što je iza toga? Iza toga svjetla pozornice se ugase i onda procesi traju godinama, rekla je Mrak-Taritaš, podsjetivši i na svojedobno uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i slučaj Agrokor.

Poručila je da u interesu građana da se stvar dovede do kraja, a ne da se razvuče kao sapunica.

- Traje duže nego što su trajale one Dinastije, kojoj nije bilo kraja, dodala je.

Mrak-Taritaš rekla je da bi voljela vidjeti barem jedan slučaj koji je završen od početka do kraja.

- Korupcija ne bira stranačku pripadnost, bira čovjeka imenom i prezimenom, ali voljela bih živjeti u zemlji u kojoj se, kad se nešto pokrene, u pristojno vrijeme i završi, rekla je, poručivši da građani moraju dobiti vjeruju u pravosuđe.

Rekla je da poznaje Kovačevića te da smo u posljednje vrijeme imali prilike vidjeti napise koji su o njemu govorili kao o uspješnom menadžeru, a o Janafu kao o uspješnoj tvrtki.

Davor Dretar, saborski zastupnik Demokratskog pokreta (DP), izjavio je kako će idućih dana biti zanimljivo pratiti informacije oko jutrošnjih uhićenja vezanih za Janaf.

Iz Mosta su poručili da je korupcija bila razlogom nervoze premijera Andreja Plenkovića na jučerašnjem saborskom aktualnom prijepodnevu, pa i aktualna afera s uhićenjima vezano za Janaf.

- To je samo jedna u nizu afera i smatramo da je to jedan od razloga zbog kojih je jučer premijer Andrej Plenković pokazao nervozu, s obzirom na to da smo pitanjima koje smo postavljali ukazivali na vidljivu i nevidljivu korupciju koja nažalost više nije u Plenkovićevim rukama i određeni procesi u državi nisu u rukama Vlade, rekao je Mostov zastupnik Zvonimir Troskot.

Na konferenciji za novinare Troskot je istaknuo da je njegov Klub zastupnika jedan od najaktivnijih u borbi protiv korupcije, a u tom procesu najvažnijom smatra reformu pravosuđa, jer sudski procesi traju po deset godina.

- Moglo bi se dogoditi da ćemo mi kao građani plaćati penale Ivi Sanaderu, pa predlažemo da takvi sudski procesi ne traju nekoliko godina, nego da, ako se sumnje dokažu u relativno kratkom roku, ti ljudi odgovaraju i osobno, ali i imovinom, što bi bila poruka da se takve afere više ne ponavljaju, naglasio je.

Dodaju da zbog toga ne optužuju premijera Plenkovića, nego cijeli sustav "koji ne valja zbog čega treba reformirati pravosuđe". Troskot je najavio da će predložiti ukidanje obaveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori, jer se zalažu za anglosaksonski model po kojem bi takve institucije trebale funkcionirati po modelu poduzeća. Naime, pojasnio je, HGK bi mogla prodavati poduzećima brojne baze podataka koje imaju i na takav način samodostatno funkcionirati. S terena, prema riječima poduzetnika, oni nisu zadovoljni uslugama HGK i ne vide benefit plaćanja obveznih članarina s obzirom na to da usluga koja dobivaju nije adekvatna njihovim plaćanjima, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!