Plenković iznenađen uhićenjem Žalac, Oporba: Svaki mjesec uhićuju se članovi HDZ-a

10.11.2021.

12:08

Autor: HRT/IMS/V.G.

Uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac

Uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac

Foto: HRT / HTV

Uhićenje članice Predsjedništva HDZ-a i bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac izazvala je u srijedu salvu kritika saborskih oporbenih stranaka na račun domaćeg pravosuđa, kao i ocjenu da se "Sanaderov i Plenkovićev HDZ ne razlikuju". Uhićenje je komentirao i premijer Andrej Plenković.

Znam što sam pročitao tijekom konferencije, ne znam ništa, presumpcija nevinosti postoji, o tome ću govoriti kada budem znao više. Ali, da, iznenadila me ta vijest, ona je još uvijek je članica Predsjedništva stranke. Tko je točno rekao ove primjedbe o HDZ-u? Selak Raspudić i Puljak? Ha, super... Milanovićev klub u Saboru je Most, to je svima jasno, rekao je premijer Andrej Plenković na uhićenje bivše ministrice.

Jandroković nema informacija, nije želio komentirati

Predsjednik Sabora HDZ-ov Gordan Jandroković nije želio komentirati uhićenje Žalac po zahtjevu Ureda europskog javnog tužitelja u RH.

- Nemam nikakvih informacija, naravno da me vijest iznenađuje. Ne znam ni kontekst ni dublju informaciju pa je ne mogu komentirati, odgovorio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na pitanje novinara da komentira vijest da je bivša ministrica Gabrijela Žalac odvedena na obavijesni razgovor u ured Europskog javnog tužitelja zbog afere Software.


Oporba: Nema razlike između Sanaderovog i Plenkovićevog HDZ-a

SDP-ov Peđa Grbin je za Žalac, članicu Predsjedništva HDZ-a, rekao kako se uz nju dugi niz godina vezuju afere, na što su ukazivali i u SDP-u, pa i pokrenuli postupak njezina opoziva ukazujući na dio tih afera.

- Ovo zbog čega je danas privedena nije ništa novo, a jedino mi je žao što nadležna državna tijela nisu postupala puno brže jer je ovo, ako se ne varam, objavljeno još 2019. godine, kazao je.

Bez OLAF-a duže bi čekali postupak protiv članice Predsjedništva HDZ-a.

- Nekad je brzina DORH-u vrlina, a čini mi se ovdje, da se nije upetljao OLAF, vjerojatno bismo još duže čekali da se protiv članice Predsjedništva HDZ-a pokrene postupak. To je najbolji pokazatelj katastrofalnog stanja u hrvatskom pravosuđu, zaključio je čelnik SDP-a.

Zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica naglasio je kako se u Hrvatskoj, nažalost, svakodnevno zloupotrebljavaju ovlasti.


- Ponekad se to otkrije, ponekad se to procesuira, sudski epilozi su različiti, rekao je.

Na slučaj Gabrijele Žalac osvrnuo se u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o sudovima zastupnik Mosta Nikola Grmoja. Zatražio je stanku u ime svog Kluba.


- Svjedočimo korupcijskim aferama na svakom koraku, iz tjedna u tjedan. A čime se bavi naše ministarstvo - tehničkim promjenama. Znamo da su suci osječkog Županijskog suda koji su se družili sa Zdravkom Mamićem prošli provjere. O čemu mi danas govorimo, a danas je Europski ured javnog tužitelja, zapravo, uhitio članicu Predsjedništva HDZ-a i bivšu ministricu. Ovo je dosad najveća pljuska Vladi RH i vama ministre Malenica. Pokazuje se da se naše institucije nisu sposobne same se nositi s korupcijom, poručio je Grmoja.

Romana Nikolić iz Kluba socijaldemokrata napomenula je da je Hrvatska, prema istraživanju Eurobarometra za 2021., jedna od najkorumpiranijih država u Europi i na začelju po povjerenju u sudstvo, a ovo uhićenje, rekla je, još je jedan dokaz da su ta istraživanja istinita.

- Zanima nas samo hoće li i ovaj put Plenković reći da ga se ovo ne tiče, s obzirom na to da je ona (Žalac) još uvijek članica HDZ-a i pitamo se zašto naše pravosuđe ništa ne radi, nego čekamo europsko Tužiteljstvo da nam ukaže na koruptivne radnje naših bivših ministara, poručila je Nikolić.

- Riječ je o 14. ministrici od prošle vlade koja je povučena zbog koruptivnih radnji, istaknula je.

Mostova Marija Selak Raspudić kazala je da ju zanima kako će se sada premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković postaviti i ograditi se od ministara koje je sam postavio.

Sanaderov HDZ mutio s hrvatskim, Plenkovićev i s europskim novcem

Marijana Puljak
iz Centra ocijenila je da ovo uhićenje pokazuje kako zaista nema razlike između tzv. Sanaderovog i tzv. Plenkovićevog HDZ-a.

- Jedina razlika je u tome da je Sanaderov HDZ manipulirao i mutio s novcima iz hrvatskog proračuna, a Plenkovićev i iz hrvatskog i iz europskog proračuna, poručila je Puljak.

Istaknula je kako se uhićenja događaju na dan kada se u Saboru raspravlja o izmjenama Zakona o sudovima koje, navela je, evidentno povećavaju ovlasti izvršne vlasti HDZ-a, kao stranke osuđene za korupciju, a smanjuju ovlasti pravosuđa.

- I dan danas se trenutačni i bivši dužnosnici još uvijek se uhićuju. Dakle, nema nam spasa ni podizanja povjerenja u institucije dok je na vlasti stranka osuđena za korupciju, rekla je Puljak.

Sandra Benčić iz Kluba zeleno-lijevog bloka ustvrdila je da Ured europskog tužitelja, osnovan prije tek nekoliko mjeseci, već funkcionira, danas su na njegov zahtjev uhićene dvije osobe koje su bile dužnosnici, poput Žalac koja je još uvijek članica Predsjedništva HDZ-a, odnosno stranke koja danas predlaže zakone koje se tiču pravosuđa i o kojima se trenutno raspravlja u Saboru.

Ozbiljna kriza vlasti, svaki mjesec uhićuju se članovi HDZ-a

- Kako to sada izgleda kada imamo uhićenja bivše ministrice i, moguće, ravnatelja SAFU-a zbog gospodarskog kriminaliteta u području javne nabave, a istovremeno je HDZ u Zakonu o obnovi htio izgurati javnu nabavu, odnosno da se pragovi pomiču, zapitala se Benčić.

Zanima ju kako će se tek ta sredstva trošiti ljudi za njih zaduženi budu uhićeni, i to ne od hrvatskih institucija, nego OLAF-a i Ureda europskog tužitelja.

- Mi imamo ozbiljnu krizu vlasti i institucija, jer se kao na traci svaki mjesec uhićuju ili bivši dužnosnici, ili sadašnji, ili visokopozicionirani članovi HDZ-a, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!