18:30 / 30.04.2020.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/HRT

Reakcije na Vladinu prognozu pada gospodarstva

-

-

Foto: - / -

Brojne su reakcije na Vladinu prognozu pada gospodarstva. U SDP-u smatraju da za takav drastičan pad Vladine mjere pomoći gospodarstvu neće biti dovoljne, a poslodavci traže i daljnja rasterećenja
Brojne su reakcije na Vladinu prognozu pada gospodarstva. U SDP-u smatraju da za takav drastičan pad Vladine mjere pomoći gospodarstvu neće biti dovoljne, a poslodavci traže i daljnja rasterećenja.

Vlada očekuje pad BDP-a u ovoj godini 9,4 posto, 2021. rast od 6,1 posto

-
Ako se i ove projekcije o padu BDP-a od 9,4% ostvare, bit će to velik šok i za gospodarstvo i za građane, poručio je Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a. Mjera potpore za očuvanje radnih mjesta, kaže, nije dovoljna.

- U kojoj je situaciji država jasno govori to da je 25 milijardi manje u proračunu. Mislim da je trebalo biti puno agresivniji, kako su i druge države u okruženju koje su 20-25% BDP-a upumpale u saniranje posljedica ove krize, dodao je. 

Pad BDP-a od 9,4% ozbiljan je pokazatelj koji zahtijeva i ozbiljan plan kako se vratiti iz ove situacije, poručuje Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca. Traže smanjenje parafiskalnih nameta i drugih davanja.

- Plan reformi koji je Vlada prikazala ne pokazuju da tu postoji ozbiljan plan mjera koje bi trebale biti u skladu s onim što se dešava zbog koronavirusa. Digitalizacije je dobro došla, a gospodarstvenicima u ovim trenucima prije svega treba financijsko rasterećenje, kazao je.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori kažu da rast od 6,1% u 2021. i dalje neće biti dostatan za postizanje razvijenosti iz prošle godine, ali se nadaju da će se ta stopa rasta nastaviti i u 2022. godini.

Čelnici triju sindikalnih središnjica poručili su danas da neće proći izmjene Zakona o radu koje traže poslodavci. Pozdravljaju odluku da se ograniči rad nedjeljom i blagdanima.

- Pozdravljamo ovu odluku Stožera da se nedjelja ne radi. Vjerujem da će se građani naviknuti da mogu kupovati šest dana u tjednu, a ostaviti nedjelju radnicama da budu sa svojim obiteljima, kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Sindikati su pozvali Vladu da za iduću godinu minimalnu plaću podigne na 4000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!