14:26 / 13.02.2018.

Autor: HRT

Reakcije na Vučićev posjet Hrvatskoj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u dvodnevni posjet Hrvatskoj uslijedile su brojne reakcije.
Brojne reakcije uslijedile su nakon dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u dvodnevni posjet Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković nije želio komentirati ocjenu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović prema kojoj su jučer u Zagrebu protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prosvjedovali politički marginalci. Kazao je da se radilo o ljudima koji su jasno artikulirali svoj stav o čelniku susjedne zemlje.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da njega prosvjedi protiv dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku ne smetaju. "Mi živimo u demokraciji, svatko može izraziti svoje mišljenje, to se jučer dogodilo, nisu ovo prvi prosvjedi. Mene prosvjedi ne smetaju", rekao je Jandroković.

Nije želio komentirati ni zazivanje isprike uoči dolaska predsjednika Vučića u Hrvatsku. "Ne bih želio komentirati jer nisam sudjelovao u pripremama tog posjeta. Posjet je imao svoj sadržaj, dogovoren je cijeli niz aktivnosti. Hrvatska zna što je bila istina, da je Domovinski rat osigurao slobodu i nezavisnost. Srbijanski predsjednik očito tu ima neka druga razmišljanja", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora. 

Na pitanje je li u razgovoru sa srbijanskim predsjednikom stekao dojam da je Vučić ista osoba koja je 1995. govorila u Glini ili se promijenio Jandroković je kazao da nije psiholog da bi ocjenjivao je li se netko promijenio. "Smatram da je važno voditi dijalog jer bez dijaloga nećemo riješiti nijedno bitno pitanje. Manje me zanima tko što misli, zanimaju me interesi Hrvatske", kazao je.

Predsjednik Mosta Božo Petrov ocijenio je da je u povodu Vučićeva posjeta hrvatski stav trebao biti da je ono što je Vučić izgovarao 1995. sramotno te da se zbog toga trebao ispričati kao predsjednik Srbije, "a ne da se na bilo kakav način zabrani to pitanje". Ironično je, dodao je, da je Vučić Hrvatskoj učinio uslugu, "jer da nije huškao, onda vjerojatno ne bi došlo do Oluje". 

Komentirao je i izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je za prosvjednike zbog Vučićeva prosvjeda rekla da su politički marginalci, rekavši da to nisu marginalci, nego osobe koje su iznijele svoje mišljenje, ali i osobe koje znatno utječu na stav HDZ-a, "pa mi nije jasna predsjednica kada kaže da su to politički marginalci".

Zastupnik i predsjednik Hvidre Josip Đakić u izjavi novinarima u Saboru osudio je jučerašnju zabranu prosvjeda udovica branitelja Domovinskog rata i Hvidre. Zbog konstatacije da je riječ o marginalnim skupinama branitelji će, kažu - preispitati svoju potporu predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!