17:45 / 03.05.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT

Reaktiviranje zdravstvenog sustava

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Koronavirus je ispraznio bolničke čekaonice, no zbog potresa su u KBC-u Zagreb ostali bez 403 postelje i na jedinici kirurškog intenzivnog liječenja mjesta više nema.
U sklopu relaksacije epidemioloških mjera sutra se normalizira i rad zdravstvenih ustanova. Ponovno se pokreću operativni programi i dijagnostičko terapijski postupci, a pacijenti kojima su termini u bolnicama zbog koronavirusa bili odgođeni- konačno dolaze na red.

Šatori, 6 trijažnih kontejnera i jedan za uzimanje briseva za testiranje na Covid-19, dezinfekcija i pregled na ulazu u KBC Zagreb. Posjeti su i dalje zabranjeni a stvari za hospitalizirane bolesnike ostavljaju se na ulazu.- Ovdje je uvijek nazočna jedna od kolegica ili kolega, prihvaćaju stvari za bolesnike koje dezinficiramo i potom dostavljamo na odjele. Maske su obavezne za djelatnike, na taj način štitimo jedni druge i obavezne su za svakog pacijenta koji ulazi u našu ustanovu - objašnjava Ana Ljubas, glavna sestra KBC-a Zagreb.

Koronavirus je ispraznio bolničke čekaonice, no zbog potresa su u KBC-u Zagreb ostali bez 403 postelje i na jedinici kirurškog intenzivnog liječenja mjesta više nema.

- Problem nam se dogodio jučer kada nam se jedinica intenzivnog liječenja kirurške klinike jednostavno zatvorila navalom novih pacijenata pa smo jučer zajedno s ministrom intervenirali kod drugih zagrebačkih bolnica - kaže prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Da liste čekanja budu što kraće, pojačali su se svi komunikacijski kanali, a prednost za preglede su indikacija i hitnost. I ministar zdravstva Vili Beroš poziva na strpljivost i odgovornost.

- Pročekirane su sve liste čekanja u zdravstvenim ustanovama. Zdravstvene ustanove su dužne kontaktirati sve one bolesnike koji u zadnja dva mjeseca nisu ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu te dati nove termine - poručuje Beroš.

U Riječkom KBC-u kažu da liste čekanja nisu porasle. Hitni, onkološki i kronični pacijenti su došli na red, a od sutra će i svi drugi.

- Prvenstveno otvorit ćemo vrata dijagnostici u širem smislu i polikliničkim bolesnicima, naše ambulante radit će od sutra čitav dan što znači od 8-20 sati - najavljuje prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Od sutra su sve djelatnosti u punom pogonu i u splitskom KBC-u.

- Svaki naš bolesnik je osim ostalih uputa dobio točan sat i vrijeme dolaska a razdoblja između posjeta pojedinih bolesnika će biti dugačka tako da se pacijenti uopće ne susreću - kaže prof. dr. sc Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Kako bi nadoknadili propušteno, i u KBC-u Osijek radit će i popodne, i praznikom, i subotom i nedjeljom.

- Ja bih molio bolesnike da ne nahrupe svi odmah sutra, prekosutra, velika većina njih je već dobila pozive za svoje zahvate i preglede, samo neka budu strpljivi i mi ćemo sve to riješiti - poručuje doc. dr. sc. Krunoslav Šego, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC Osijek .

Iako otvaraju svoja vrata, pacijente, posebice one starije kojima pregledi nisu neophodni, mole da u dogovoru s obiteljskim liječnicima, zbog vlastite sigurnosti, ostanu doma.

O tome što od sutra očekuje liječnike i pacijente u Temi dana govorili su  predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoje Pezo i dr. med. Vikica Krolo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!