12:28 / 05.11.2019.

Autor: M.Š./P.F./Hina

Rebalans skrenuo na najam sabornice i Komunističku partiju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radni tjedan Sabor je u srijedu otvorio uobičajenim slobodnim izjašnjavanjima klubova zastupnika o aktualnim temama. No, prepucavanje vladajućih i oporbe nastavilo se cijeli dan.
Rasprava u Saboru o rebalansu državnog proračuna pretvorila se u poslijepodnevnim satima u međusobno prepucavanje vladajućih i oporbe na temu iznajmljivanja sabornice ali i članstva u Komunističkoj partiji.

SDP-ovi zastupnici u pojedinačnoj raspravi podsjetili su na odluku o iznajmljivanju sabornice za sjednicu Predsjedništva i Skupštine Europske pučke stranke.

- Kako gledate na inovativnu metodu prikupljanja prihoda kroz iznajmljivanje Hrvatskog sabora, zanimao se Nenad Stazić (SDP) osvrnuvši se na povećanje prihoda u rebalansu.

Zapitao se i zašto uz to nisu iznajmili i Gordana Jandrokovića, kako je rekao, da im bude batler, a možda i kolegu Željka Reinera s njegovom viteškom titulom i oklopom da zabavlja iznajmljivače.

Njegov stranački kolega Gordan Maras ocijenio je sramotnim što se sabornica iznajmljuje podsjetivši da će taj tjedan biti stanka u radu Sabora, da bi se ljudi iz EPP-a, kako je naveo gostili i zabavljali.

Martin Baričević (HDZ) ironično je replicirao Marasu da je stručnjak za sve probleme u državi.

- Govoriti kao baštinik Komunističke partije o korupciji, to mi izgleda malo deplasirano, kazao je SDP-ovcu.

Na to mu je Maras uzvratio kako misli da je on bio puno više u partiji.

- Bivši član partije napada nekoga tko nije bio u partiji, rekao je Maras napominjući da je i Ivan Šuker (HDZ) bio u partiji.

Na izlaganje Josipa Borića (HDZ) koji je rekao da se u vrijeme SDP-ove Vlade, dok je Maras bio ministar, rebalans donosio dva dva puta godišnje jer je uvijek bio krivo napravljen prozvani Maras je uzvratio kako bi se od Borićeve rasprave trebao napraviti transkript i podijeliti na Fakultetu političkih znanosti kako bi studenti vidjeli kakav zastupnik treba biti.

- Tko nam dijeli lekcije, onaj koji je kao ministar imao svoj lift da ga vozi gore dolje i trošio nemilo, uzvratio mu je Borić.

Zasjedanje Sabora počelo incidentom Ivana Pernara

Sada već stalnim uobičajenim incidentom zastupnika Ivana Pernara, Hrvatski sabor započeo je u srijedu radni tjedan u kojemu treba raspraviti Prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, izmjene ovogodišnjeg proračuna te novi kalendar blagdana.

- Žao mi je što koristite isti model samopromocije, šaljete jako ružnu poruku, rekao je Pernaru predsjedavajući, potpredsjednik Sabora  Milijan Brkić (HDZ) pa zamolio djelatnike saborske straže da mu pokažu "izlazna vrata iz plenarne dvorane".

Epilog je to, sada već 'uhodanog' obrasca u kojemu Pernar mimo pravila koja vrijede za sve zastupnike, želi u javnost poslati određene poruke kada to on želi, a ne kada to dopuštaju saborska pravila.

Naime, nakon što je predsjedavajući Brkić pozvao zastupnika Hrvoja Zekanovića (Hrast) da iznese svoje stajalište na slobodnu temu, Pernar je iz klupe želio izreći svoje.

Potpredsjednik Sabora Brkić ga je uputio da to može učiniti nešto kasnije, pa ga zamolio da sjedne u klupu i pričeka, no Pernar je nastavio govoriti, pa 'zaradio' opomenu, opomenu s oduzimanjem riječi, te u konačnici udaljenje iz sabornice u dvostrukom trajanju, dakle danas i sutra.

Zekanović: Hrvatska ima "kastu 15 tisuća"

Zastupnik Nikola Grmoja (Most) dao je punu podršku učiteljima i nastavnicima koji su u štrajku 19. dan, ističući kako su im plaće sramotne, dok Hrvoje Zekanović (Hrast) poručuje da novca za profesore, vatrogasce, policiju ima u "kasti 15 tisuća" koju čine razne državne institucije.

Maras: Ruka ruku koruptivnu mije

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras nazvao je u slobodnom govoru razgovor premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića sastankom čelnika trgovačko-koruptivne koalicije radi ostanka na vlasti, a ne interesa građana jer, kaže, "ruka ruku koruptivnu mije". 

Maras je izrazio sumnju i u opravdanost državne kupnje gradskog udjela u tvrtki APIS za 280 milijuna kuna jer, kako je rekao, ona ionako radi 95% poslova za državu i taj bi se novac mogao bolje iskoristiti, a ne da ga Bandić troši kako želi. 

Varda: Marasov istup je politikantski

Varda je Marasov istup ocijenio politikantskim naglasivši da je on osobno za borbu protiv korupcije svim zakonski dopuštenim sredstvima. Podsjetio je na Vladine projekte diljem Hrvatske, među kojima i nedavno otvorenu brzu cestu u Krapinsko-zagorskoj županiji do Zlatara u kojoj je župan iz SDP-a pa očekuje i da će SDP podržati prijedlog proračuna.

Vlaović pozvao Vladu da riješi problem prosvjete

Davor Vlaović (Klub HSS i Demokrati)  pozvao je Vladu na rješavanje problema štrajka prosvjetnih djelatnika koji traje već 17. dan, a za nastale probleme odgovornom označio ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, budući imaju najniže koeficijente i plaće. Također se osvrnuo i na štrajk radnika Đure Đakovića koji još nisu primili plaću za rujan.

Aleksić o kreditima u CHF

Goran Aleksić zatražio je da Vrhovni sud odluči  jesu li ugovori o kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) ništetni. Podsjetio je na odluku Vrhovnog suda RH 2868/18, koji je zauzeo pravno stajalište kako potrošači imaju pravni interes za utvrđenje ništetnosti i nakon provedene konverzije te je jasno utvrdio kako niti ugovori niti ugovorne odredbe konverzijom nisu konvalidirale niti su se mogle konvalidirati.

Lovrinović: Plenković je opasan premijer

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) ustvrdio je  kako se nafta s hrvatskih nalazišta Janafovim naftovodom prevoze na preradu u Mađarsku te da se uništava još ono malo preostale hrvatske industrije. Također je ocijenio da je premijer Andrej Plenković opasan premijer te da ćemo posljedice njegovog djelovanja tek osjetiti u nadolazećim godinama.

Pupovac: riješiti opskrbu vodom i strujom srpskoj manjinskoj zajednici i Hrvatima povratnicima

Milorad Pupovac (klub SDSS-a) upozorio je na neriješen problem vodoopskrbe i opskrbe električnom energijom u ruralnim krajevima u kojima žive pripadnici srpske manjinske zajednice i Hrvati povratnici, bez elementarne komunalne infrastrukture. Upozorio je kako 145 naselja u cijelosti ili djelomično nemaju vode, navodeći primjer Civljana u kojima je izvor vode privatiziran, a okolna naselja nemaju vodu.  Upozorio je kako bi to moglo dovesti do gašenja tih naselja. Tužno je vidjeti okolna naselja Obrovca i Benkovca, rekao je Pupovac te pozvao Vladu i nadležno ministarstvo da izmjenom zakona omoguće restrukturiranje vodopskrbnih područja.

Napomenuo je kako bi zahvaljujući Vladi problem sa električnom energijom na tim područjima trebao biti riješen do kraja iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!