17:35 / 11.02.2019.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HRT

Reciklaža opasnog otpada podno Tulovih greda?

-

-

Foto: - / -

Pojavio se investitor koji bi baš na podno Tulovih greda reciklirao opasni otpad. Ono što je snimila ekipa Labirinta je zastrašujuće.
Desetljećima je Obrovac nosio stigmu propale Tvornice glinice, tek nekoliko zadnjih godina počelo ga se gledati kroz ljepotu Zrmanje, Velebita. A onda se pojavio investitor koji bi baš na tom području reciklirao opasni otpad. Ono što je snimila ekipa emisije Labirint je zastrašuje. Priča Jagode Bastalić.

U prostoru gdje bura dostiže svoje vrhunce, gdje puše i do 260 km na sat, gdje često vidimo slike prevrnutih kamiona, u Zatonu Obrovačkom, poznatom i po Luki Modriću, pojavio se investitor koji bi tu izgradio postrojenje za recikliranje grita -  otpada praškastog agregatnog stanja do veličine 2 milimetra. Uznemirili su se stanovnici. Uz njih je stao i svećenik koji kaže da na takvo što njegovi sugrađani ne misle pristati.

Nadomak Zrmanje, ispod Tulovih greda, uskoro bi se trebao reciklirati opasni otpad, a Ministarstvo zaštite okoliša nije tražilo izradu studije o mogućem utjecaju na okoliš. Učinila je to, na svoju ruku, mala općina Jasenice. Iako mu se sve događa iznad glave, i prvi je na udaru, Grad Obrovac u svemu je zaobiđen. Iz Ministarstva im je rečeno da prostor na kojem će se graditi pripada drugoj općini.

Iako mu se sve događa iznad glave, i prvi je na udaru, Grad Obrovac u svemu je zaobiđen. Iz ministarstva im je rečeno da prostor na kojem će se graditi pripada drugoj općini. Stanovnici strahuju da se najveći dio grita namjerava uvoziti i iz stranih zemalja pošto je proizvodnja iz naših brodogradilišta nedostatna.

Studija na okoliš se bazira na podacima DHMZ-a za Novigrad koji je udaljen deset kilometara zračne linije i ne prikazuje mikroklimu. Bura, kaže  nikad cestu bura nije zatvorila cestu u Novigradu. Investitor dozvolu još uvijek nema, a naš sugovornik pokazuje fotografije s već doveženim gritom i velikim vrećama.

Sporne vreće nalaze se sa stražnje strane. Svjedoci kažu da su dovezene po noći. Bez ikavog osiguranja, prepuštene vjetru. Neke su raspadnute pa njihov sadržaj bura može raznositi. Uzeli smo uzorak koji nam je bio pod nogama.

Ova priča ovdje ne završava. Čeka se analiza uzorka, izlazak inspekcije na teren i konačna odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!