13:15 / 18.05.2021.

Autor: Studio 4/D.M./HRT

Redefiniranje snaga i tko će morati reći 'zbogom' politici?

Sven Marcelić

Sven Marcelić

Foto: HTV / HRT

- HDZ je na izborima za gradonačelnika u Zadru osvojio najlošiji rezultat. Branka Dukića (38%) u drugom krugu čeka Marko Vučetić (26%) iz SDP-ove koalicije. HDZ je izgubio i većinu u Gradskom vijeću. Na cijelu sliku rezultata izbora utjecao je i osebujni Enio Meštrović - Ričard pa se obje strane natječu tko će dobiti njegovu podršku, kazao je u Studiju 4 analitičar Sven Marcelić.

Za Enija Meštrovića - Ričarda kazao je kako je svojom kandidaturom iznenadio i Zadrane, ali i sve politčke opcije u gradu. Postignutim rezultatom, smatra Marcelić iznenađen je i sam Ričard jer je iz opuštene situacije 'performera' došao u situaciju 'king makera' - on je jezičak na vagi i morat će donijeti odluku.

Komentirajući činjenicu da su liste političara koji su imali problema sa zakonom na izborima prošle bolje od ostalih. Kapović je podsjetio da je Hrvatska prema Erostatu zemlja s u kojoj postoji vrlo visoka percepcija korupcije, ali i tolerancija. Kao primjer je, između ostalog, naveden SDP-ov Grgić koji je pao u aferi Janaf, a osvojio je Novu Gradišku sa preko 60 posto glasova, te Čehok iz Varaždina, Vlahušić iz Dubrovnika i drugi. "Čini se da birači honoriraju ekonomiju na uštrb etike", kazao je Marcelić koji smatra da to nije dobro za politku. 

- Imamo primjere da se korupcija efikasno tolerira i ignorira od samog državnog vrha. S druge strane imate niz lokalnih političara koji bivaju izabrani iako iza sebe imaju ozbiljne zakonske probleme, kazao je Marcelić. 

Smatra kako je Anka Mrak Taritaš trebala reći 'zbogom' politici u trenutku kad je izgubila izbore za gradonačelnika/cu Zagreba. Bio sam šokiran kad sam vidio da se ona kandidirala, jer je njezino biračko tijelo gotovo u potpunosti preuzela platforma Možemo!, dodao je. Za Vesnu Škare Ožbolt kazao je kako se radi o sličnoj priči. Ona je vrsta "relikta iz prošlosti koji je računao na sentiment starog HDZ-a", smatra. Osim toga radila je 'ad hoc' kampanju bez ikakve infrastrukture. 

Rast aktivizma i pomicanje HDZ-a ulijevo? 

- Što se dulje odvija politički proces možemo vidjeti određene demografske prilike. Razvijeniji dijelovi zemlje, Zagreb, Rijeka, Split, pa evo čak i Zadar imaju pomak prema lijevom centru i izraženijoj ljevici. Slabije razvijena područja poput Slavonije i zaleđa Dalmacije sve se više orijentiraju prema desnijim opcijama. HDZ će imati problem da nađe svoju poziciju. Morat će raditi na koalicijama ili u samom centru - ili se početi ozbiljno nositi s izazovima koji dolaze s desnice, kazao je Marcelić.

Smatra da je HDZ-u teško pao izborni rezultat Miroslava Škore u Zagrebu, a da se SDP pretvara u 'lokalnu stranku'. Očekuje redefiniranje odnosa između 'Možemo!' i SDP-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!