Redovita analiza vode na Plitvičkim jezerima, voda neupotrebljiva zbog bakterija

08.08.2023.

20:00

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Proteklih je dana Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, nakon redovite analize vode za piće s Plitvičkih jezera, poslao naputak o njezinu nekorištenju zbog povećane prisutnosti štetnih bakterija. Poduzete su mjere dodatnog kloRIranja pa je voda danas pitka, no lokalno stanovništvo i dalje JE ogorčeno jer unatoč silnoj vodi dan-danas nemaju riješen vodovodni sustav te potpuno neprimjereno i nezakonito piju vodu iz jezera Kozjak u kojoj se godinama bilježe onečišćenja.


Ovih je dana turistička sezona na Plitvicama na vrhuncu. Zbog kiša vodostaji su visoki, a slapovi s obzirom na doba godine izrazito bogati.

- Nevjerojatno je, tako lijepo, putujem cijelim svijetom, ali ovo je čudesno, rekao je Sahar iz Izraela.

- Mislio sam da će biti više gužve, no sasvim je u redu, nadovezao se Julap iz Belgije.

I dok stranci uživaju u ljepotama jezera i slapova, domaće stanovništvo nedavno je dobilo obavijest komunalnog društva da ne smije piti vodu.

- Mama je dobila, ja sam čitao preko neta, svakakvih komentara ima, osobno nešto se ne uzbuđujem oko toga pio sam je i ovih dana i ne vidim neke probleme i ne osjetim ništa, dodao je Dušan Hajduković iz Plitvica Sela.

Obitelj Hajduković živi uz potok Plitvica gdje je uz crpilište na jezeru Kozjak zabilježeno onečišćenje.

Onečišćenje povezano s neodgovarajućom infrastrukturom


- Visoke temperature, promjena vodostaja to je nešto što smatramo uobičajenim mogu reći za ovu godinu u odnosu na prije, objasnila je Ružica Čanić, ravnateljica ZZJZ-a Ličko-senjske županije.

Mnogi su onečišćenje povezali s neodgovarajućom infrastrukturom novih turističkih naselja u samoj blizini Plitvica, posebice s nedostatkom kanalizacijskog sustava.

- Svako kućanstvo ima svoj biopročiščivać, tako da u podzemlje odlazi pročišćena voda i prema svim analizama koje radi i Zavod za javno zdrastvo i mi koje radimo u jezerski sustav i u sustav kasnije u Koranu ne ulazi neočišćena otpadna voda, rekao je Kazimir Miculnić, stručni voditelj, JU NP Plitvička jezera.

Pitke vode nemaju neka plitvička sela, kao ni vodovod, a ostala se koriste onim iz doba Austro-Ugarske.

- To je vodovod koji je 1902. otvoren kad se moj ćaća rodio, i još uvijek funkcioniše uz vrlo male popravke a počeli su naplaćivat ovi, satove montirali a ništa nisu napravili, upozorio je Dušan Rodić iz Plitvica Sela.

- Mi sada kao jedinica lokalne samouprave smo u problemima. Zapravo svako zahvaćanje vode u nacionalnom parku je protuzakonito, zaključio je načelnik općine Plitvička Jezera, Ante Kovač.

A zakonito Hrvatske vode desetljećima najavljuju novi vodovod. Trenutačno je tek u izradi studija izvedivosti pa će Plitvičani vodovod morati još prilično dugo čekati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!