Luka Korlaet predstavio obnovu zgrada osnovnih škola

07.06.2022.

11:57

Autor: M.M./HRT

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa zamjenicima je održao redovitu konferenciju za medije.

Izvijestio je da je imenovao novog pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade - Luku Juroša koji ima 16 godina iskustva u javnoj upravi u području obrazovanja, te se usavršavao u Hrvatskoj i Europskoj komisiji.

Dodao je da će novi pročelnik na dužnost stupiti sljedeći mjesec.

- Mislim da će Luka Juroš dobro obaviti tu zahtjevnu funkciju s obzirom na sve izazove koje imamo.

Tomašević je rekao kako je u ovoj godini riješeno 5200 priključaka za vodu od 8100 zahtjeva.

- Zahtjevi se trebaju riješiti u roku od 90 dana, što se i događa. Kod ove razlike zahtjeva koja još nije riješena, riječ je ili o nepotpunoj dokumentaciji ili o fizičkim uvjetima koji nisu izvedivi od izvođača radova, kazao je Tomašević.

Po pitanju zbrinjavanja otpada, Tomašević je izrazio želju da dođe do suradnje između više ulaza u višestambenim zgradama kako bi imali jedan boks za smeće jer bi to dovelo do pojeftinjenja.

- Jedan od ciljeva ovog novog sustava gospodarenja otpadom je da konačno maknemo barem dio spremnika s javnih površina. Ja odgovorno tvrdim da nema grada u ovom dijelu Europe koji ima toliko kanti na javnim površinama. To nije bio naš koncept, to je bio koncept prethodne vlasti i te kante na javnim površinama nagrđuju grad, rekao je.

S obzirom da će se odvoz smeća naplaćivati prema količini neodvojenog otpada, u interesu vlasnika višestambenih zgrada je da svoje spremnike imaju pod svojom kontrolom, smatra.

Obnova zgrada osnovnih škola

Luka Korlae
t, zamjenik gradonačelnika predstavio je obnovu zgrada osnovnih škola.

- Osnovna škola Miroslava Krleže obnovljena je u potpunosti, skinute su skele i završena pročelja. OŠ Ivana Merza, na pročeljima se još radi, a nastava će biti puštena s novom školskom godinom. Dovršavamo i područnu školu Vugrovec, koja će biti završena u kolovozu. OŠ Petar Zrinski vrlo zahtjevan i vrijedan objekt, gradilište je u punom jeku, ali bit će spremna za novu školsku godinu. OŠ Jure Kaštelana gradnja je u punom jeku, a škola bi trebala biti gotova s novim polugodištem 22./23. U OŠ Ante Kovačić dograđuju se četiri učionice i sportska dvorana. Time ta škola prestaje izvoditi nastavu u tri smjene. Rok za završetak radova je siječanj 2023., rekao je Korlaet. 


- Kao Upravi stalo nam je da upotpunimo važni sloj društvene infrastrukture i da u svim dijelovima grada dobiju matičnu ili područnu školsku zgradu i da riješimo probleme deficita za osnovnoškolsku djecu, rekao je. 

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec izvijestila je da su prošlog petka u javno savjetovanje uputili odluku o socijalnoj skrbi.

- Javno savjetovanje je 30 dana do 3. srpnja i planiramo, ako sve prođe po planu, tu odluku uputiti na sjednicu Gradske skupštine 13. srpnja, rekla je Dolenec te dodala da odluka regulira razne vidove podrške najranjivijim skupinama.

Ukoliko Oduka bude usvojena, za socijalna prava bit će izdvojeno 3,5 milijuna kuna više od planiranog, a sljedeće godine 13 milijuna više.

Rekla je da izjednačavaju novčanu pomoć za osobe s invaliditetom bez obzira na stupanj invaliditeta. Također, proširuje se novčana pomoć i na korisnike nacionalne naknade za starije u iznosu od 400 kuna mjesečno, za nezaposlene branitelje Domovinskog rata za troškove stanovanja te na samohrane roditelje koji su korisnici doplatka za djecu u iznosu od 200 kuna mjesečno po djetetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!