22:12 / 06.10.2019.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Reforma iz prve klupe: Dobri savjeti za nove promjene

-

-

Foto: - / -

Ove nedjelje u rubrici "O reformi iz prve klupe" o reformi u školi s tri programa. Sunčica Findak posjetila je Srednju školu "Ban Josip Jelačić" u Zaprešiću.
Ove nedjelje u rubrici "O reformi iz prve klupe" - bavimo se provedbom reforme u školi s tri programa: gimnazijskim, četverogodišnjim strukovnim i obrtničkim. Naime, reforma se provodi u prvim razredima gimnazija, u strukovnim - samo u četiri predmeta, a u obrtničkim se uopće ne provodi. Srednja škola "Ban Josip Jelačić" u Zaprešiću jedna je od takvih ustanova.

Profesorica engleskog i njemačkog jezika Helga Kraljik predaje i gimnazijalcima i strukovnjacima. Reforma joj, kaže, nije donijela velike promjene. I do sada su tako radili, kaže. No smatra da nije dobro to što se u strukovnim školama reforma provodi samo u sklopu hrvatskog, matematike, engleskog i njemačkog jezika, nego da je trebalo ići sa svim predmetima.

Lovro je u prvom razredu strukovnog programa - kaže - u polureformi. Volio bi da je više predmeta u Školi za život. No zato može uspoređivati pa je razliku osjetio posebno u hrvatskom jeziku, gdje se više radi u grupama, a manje se piše, i manje je zadaća. I gimnazijalka Izabela vidi promjene u nastavi. Izdvaja rad u grupama, rad preko digitalnih alata i više terenske nastave.

Mnogi kažu - zanimljiv će biti i način ocjenjivanja. Profesorica hrvatskog jezika Lana Milašinović nas ispravlja - ne ocjenjivanje, nego vrednovanje - "Nema više ocjenjivanja, samo vrednujemo. Učenik dobija ocjenu, samo to što smo zvali formativno vrednovanje, sada je vrednovanje 'za', a tu su i upute učenicima što trebaju poboljšati u svom učenju".

Škola "Ban Josip Jelačić" dobro je organizirana, nastavnicima nove metode nisu novost pa su reformu dočekali, kažu, bez drame. Ali zato i mogu upozoriti na uočene nedostatke. Ponajprije, smatra ravnatelj Alan Labus, mogao se smanjiti broj predmeta u gimnazijama po godini. U školi imaju učenika koji slušaju 14, 16, i više predmeta, što utječe na motivaciju.

U školi u kojoj smo htjeli doznati kako su dočekali promjene - dobili smo i bonus - dobre savjete za nove promjene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!