19:13 / 15.02.2019.

Autor: Sunčica Findak/P.F./HRT

Reforma školstva - stvarnost ili anegdota?

-

-

Foto: - / -

Bilo je nekoliko pokušaja reforme školstva. Nijedna nikada nije zaživjela. Novinarka Sunčica Findak potražila je odgovor na pitanje - zašto je tomu tako?
Protekla gotovo tri desetljeća u Hrvatskoj je bilo nekoliko pokušaja reforme školstva. Nijedna nikada nije zaživjela. Novinarka Sunčica Findak potražila je odgovor na pitanje - zašto je tomu tako?

Teško je bilo očekivati da ćemo 90-ih pokrenuti reformu školstva. Tadašnji ministri bavili su se gradnjom porušenih školskih zgrada, vraćanjem ploča na zgrade hrvatskih škola. Ali što se dogodilo poslije?

● Reakcije na popis lektire ne staju

Prvi pokušaj reforme bio je 2000. godine Ministar i Vladin tim rade paralelne dokumente.

Za tri godine dolazi HDZ-ova vlada i ambiciozni ministar Dragan Primorac. Želi uvesti obveznu srednju školu. Blokira ga vlastita stranka.

Nasljeđuje ga Radovan Fuchs. Želi provesti reformu visokog obrazovanja i znanosti. Ne prolazi.

Piše se i strategija obrazovanja - HNOS, zaživjela je, ali dolaze izbori. Pogađate njezinu sudbinu. No onda se počinje govoriti o kurikularnoj reformi. Boris Jokić postaje voditelj. Javnost je senzibilizirana. Svi žele reformu. Ili ne baš svi...

I ponovno slijedi razdor. Nije pomogao ni najveći skup do tada, a ni predsjedničino posredovanje - Jokićev tim podnosi ostavku. Na njegovo mjesto dolazi dvojac Vican - Glunčić. Godinu dana trajalo je povuci-potegni dok na kraju u ovom slučaju nije arbitrirao predsjednik Vlade - dokument je dobio i postao sam voditelj strategije za obrazovanje.

I već smo došli do aktualnih dana. Sadašnja ministrica Blaženka Divjak, velika pobornica Jokićeve kurikularne reforme, aktivna u prosvjedima, danas ovo sluša:

- Kada krećete u eksperimentalnu reformu  kao ovu Blaženke Divjak to je anegdotalna priča.

Ukratko: svi koji su pokušali provesti reformu školstva prošli su isti obrazac. Zamislite koliko je novca utrošeno u te pokušaje reforme, truda, želje. Da se sav taj novac dao za plaće naših učitelja i profesora, bilo bi mnogo korisnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!