Reformisti napuštaju vladajuću većinu

12.07.2022.

19:20

Autor: Šime Vičević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Reformisti raskinuli koalicijsku suradnju s HDZ-om, koji tvrdi da je saborska većina stabilna

Reformisti raskinuli koalicijsku suradnju s HDZ-om, koji tvrdi da je saborska većina stabilna

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Odradit će u petak posljednje glasovanje kao dio parlamentarne većine, a zatim prelaze u oporbu. Reformisti Radimira Čačića napuštaju vladajuću koaliciju - ponajprije zbog neispunjavanja dogovora o željezničkom projektu Sjever. U HDZ-u kažu da je saborska većina sa 76 ruku i dalje stabilna.

Šef Reformista, u društvu ministra Paladine, posljednji je put ušao na sastanak vladajuće većine.

- Očekujem da, bez obzira što mi izlazimo iz vladajuće većine, da naši dogovori koji su bili pretpostavka za ulazak se realiziraju jer ne bih htio da si zatvaramo vrata sutra, rekao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformista.

Nakon glasovanja u petak, saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević iz vladajućih će prijeći u oporbene redove - pa će se većina sa 77 smanjiti na 76 ruku.

Premijer ističe - koalicija je i bez Reformista stabilna i čvrsta.

- Gospodin Čačić, koji nas je počastio samoborskim kremšnitama koje su bile izvanredne, gdje smo ugodno i fino porazgovarali. On, očito, i njegovi kolege Reformisti imaju svoju optiku daljenjg političkog pozicioniranja. Svi drugi su čvrsto uz vladu. Mi smo i prošli mandat odradili sa 76 ruku, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Odnosima vladajućih s Reformistima ovdje, čini se, nije kraj.

- Gospodin Čačić iščekuje, odnosno, iskazuje očekivanje korektnog odnosa. Otvoren je za suradnju s pozicijom na raznim projektima, istaknuo je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

- Ono što je najvažnije, da svi ostali su članovi vladajuće većine stabilni i da ostajemo podržavati Vladu. Najmanje što nam sada treba su neke nestabilnosti, dodao je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a.

No, pitanje je sada ima li među oporbenim zastupnicima onih koji žele u vladajuće redove.

- Nitko mi nije ništa nudio i, ponovit ću, moj status hoću li ja biti u oporbi ili većini nije vezan uz gospodina Čačića, rekao je Hrvoje Zekanović, nezavisni saborski zastupnik.

S druge strane, iz redova Socijaldemokrata HDZ-u je stiglo 10 potpisa za pokretanje procedure izmjena Ustava - ali tvrde da nisu "žetončići".

- Mi svoj obol dajemo onako kako znademo i mislimo da treba. I točka. Sve ćemo učiniti da se fokusiramo na ono što je važno. Nikakve trgovine ni sa kim nema, rekao je Davorko Vidović, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

- Ljudi su se prodali, digli su ruke za HDZ i tu je sve jasno. Žetončića u Hrvatskom saboru ima napretek, kaže Marin Miletić, Klub zastupnika Mosta.

Među 92 potpisa koje je prikupio HDZ su i oni SDP-a.

- Ja vjerujem da kolege iz Mosta cijene našu ustrajnost već 10 godina na istim stvarima oko referenduma i siguran sam da nas potpuno razmiju, rekao je Arsen Bauk, Klub zastupnika SDP-a.

Uz promjene u vladajućoj većini, promjena će biti i u sastavu Vlade, u kojoj bi novi potpredsjednik trebao biti Oleg Butković. Tvrdi da se za novu funkciju nije otimao.

- Ja nikad o sebi nisam imao visoko mišljenje. Uvijek sam bio skroman. Nastojat ću i sa svojim srednjim intelektualnim sposobnostima odraditi taj posao najbolje što znam, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Oleg Butković na novu bi poziciju trebao biti izabran u petak, kao i kandidat za ministra financija Marko Primorac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!