Reformisti obilježili 14. godišnjicu Savkine smrti

07.08.2023.

17:56

Autor: Hina/HRT

Savka Dabčević-Kučar

Savka Dabčević-Kučar

Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Izaslanstvo Narodne stranke - Reformista posjetilo je posljednje počivalište Savke Dabčević-Kučar na zagrebačkom Mirogoju, povodom 14. godišnjice njezine smrti.


- Savka Dabčević-Kučar je žena, znanstvenica i političarka koja je obilježila hrvatsko društvo i hrvatsku politiku. Njenim djelovanjem i doprinosom Hrvatskom proljeću stvorena je jedna od pretpostavki za neovisnu i samostalnu hrvatsku državu u krugu europskih zemalja kojima u svakom pogledu i pripada, rekao je predsjednik Reformista Radimir Čačić.

Istaknuo je kako Narodna stranka-Reformisti slijedi njezinu političku misao i etiku te i ove godine obilježava dan sjećanja na nju.

Uz Čačića, u izaslanstvu Reformista bili su i Anita Velić Fabijanić i Leo Penović.

 Savka Dabčević-Kučar, rođena je na Korčuli, 6. prosinca 1923. godine, a umrla u Zagrebu 6. kolovoza 2009.

Bila je jedna od najvažnijih političarki u povijesti ovih prostora, a najpoznatija je po vođenju Hrvatskog proljeća 1971. zbog čega je nakon sjednice Predsjedništva SKJ u Karađorđevu u prosincu 1971. bila prisiljena podnijeti ostavku na funkciju predsjednice CK SKH, potom je isključena iz SKH, uklonjena s Ekonomskog fakulteta i iz javnog života.

Godine 1990. s istomišljenicima je osnovala HNS kojemu je četiri godine bila na čelu, a od 1995. bila je počasna predsjednica stranke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!