15:41 / 07.05.2022.

Autor: Matea Mikić/IMS/I.Z./HRT/Hina

Čuraj: Investicijski rejting potvrda dobrog rada Vlade

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj ocijenio je danas da to što je agencija Fitch potvrdila investicijski rejting Hrvatske "BBB" uz pozitivne izglede znači potvrdu dobrog rada Vlade i poticaj za daljnje aktivnosti.

- To je značajno sada više nego ikada i apsolutno je dobar pokazatelj rada Vlade i napora Ministarstva financija što se tiče i javnog duga i BDP-a i svih ostalih napora, izjavio je Čuraj na konferenciji za novinare upitan za komentar ocjene agencije Fitch o investicijskom rejtingu Hrvatske.

Sinoć je agencija Fitch potvrdila investicijski rejting Hrvatske BBB i pozitivne izglede, procijenivši da će oporavak turizma poduprijeti gospodarstvo u razdoblju posustajanja izvoza, a ulazak u eurozonu ublažiti rizike financiranja.

"BBB" je najviši rejting otkako su agencije počele ocjenjivati kreditnu sposobnost Hrvatske.

Predsjednik HNS-a ističe da će nam ulazak u eurozonu dati "kišobran u ovim najtežim vremenima".

Ustvrdio je i da nam dobar investicijski rejting pomaže kod novih zaduživanja jer znači "jeftiniji novac" u trenutku kada rastu kamate.

- To je izuzetno pozitivno i za investicijsku klimu i za zaduživanje države, ali i kao pozitivan 'vjetar u leđa' za sve daljnje aktivnosti, istaknuo je Čuraj.


Reformski prijedlozi HNS-a: Radni tjedan od 36 sati, liberalizacija 2. stupa

Radni tjedan od 36 sati, jedinstveni natječaji za javne i državne službe te liberalizacija drugog mirovinskog stupa dio je reformskih prijedloga Hrvatske narodne stranke (HNS) koje će u idućih mjesec dana predstaviti javnosti, najavio je danas predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

- Predlažemo smanjenje satnice u radnom tjednu - s obveznih 40 na 36 sati, opcionalno 32 sata, u slučaju da se radnik odrekne plaćenog dnevnog odmora, istaknuo je Čuraj na konferenciji za medije nakon sjednice Središnjeg odbora HNS-a.

- Skraćivanje radnih sati u tjednu povećalo bi cijenu rada, ali i produktivnost. S tim da bi onima koji rade više poslodavac morao platiti prekovremene sate, objasnio je Čuraj.

- Zadovoljan i sretan radnik produktivniji je, tako da to onda to neće biti trošak, nego dobitak za poslodavce, istaknuo je.

Taj je prijedlog dio paketa reformi koje će HNS uputiti u javni prostor na raspravu kako bi se iznjedrili najbolji prijedlozi radi povećanja kvalitete i standarda života građana.

HNS će predložiti i izmjenu načina primanja u javne i državne službe, odnosno jedinstveni natječajni sustav i jedinstvenu rang-listu za pojedine struke, a natječaj bi provodilo neko vanjsko tijelo, primjerice Agencija za vanjsko vrednovanje obrazovanja ili Hrvatski zavod za zapošljavanje.

- To bi značilo jedinstvenu rang-listu pravnika, ekonomista ili bilo koje druge struke, iz koje će se, kada se raspisuju natječaji, javljati ljudi i već biti selektirani po svojem mjestu na listi, rekao je Čuraj.

Istaknuo je da bi to bio "antiuhljebnički zakon" jer se više ne bi moglo dogoditi da netko dobije radno mjesto u javnoj ili državnoj službi na temelju toga što ga netko preferira.

Što se tiče daljnjih smanjivanja opterećenja rada, HNS predlaže liberalizaciju drugog mirovinskog stupa tako da radnici sami biraju hoće li ga uplaćivati.

- Želimo potaknuti, ali i fleksibilizirati mirovinske fondove. Posljedično, to može umanjiti opterećenje bruto plaće za pet posto, naglasio je Čuraj.

HNS će predložiti i decentralizaciju poreza na dohodak, iz kojega se financiraju jedinice lokalne samouprave - gradovi, općine i županije.

- Trebamo njima prepustiti da odluče koliki taj prihod treba biti i koliko žele opteretiti svoje građane, poručio je predsjednik stranke.

HNS će o tim prijedlozima sljedećih mjesec dana tražiti mišljenje građana i jedinica lokalnih samouprava na okruglim stolovima i javnim tribinama, a kada se iskristaliziraju konačni izračuni i rezultati s terena, predstavit će ih i koalicijskim partnerima vladajuće većine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!