16:32 / 05.04.2019.

Autor: M.Š./Hina

Reiner najavio oštre sankcije u Saboru, HNS podiže kaznenu prijavu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

- Čini se da se stvara ozračje u kojem nitko tko obavlja zastupničku dužnost ne bi htio da Sabor krene prema nečemu što se dogodilo 1928. u beogradskoj skupštini, kaže Reiner.
Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner najavio je u petak da će predložiti izmjene Poslovnika kojima bi izgredi u sabornici poput onog sinoćnjeg kada je zastupnik Živog zida Branimir Bunjac prijetio smrću saborskoj straži, bili kažnjeni 30-dnevnim oduzimanjem zastupničkih prava i uskratom pola mjesečne plaće te je, osuđujući incident, poručio da je to bio vrhunac sramote, čime se srozava ugled i Sabora i zastupnika.

- Osude prijetnji - Brkić traži pokretanje postupka protiv Bunjca
- Bunjac u Saboru prijetio smrću - Pernar iznesen
- Sindikat traži "dodatak za iznošenje Pernara"

Željko Reiner je, u stanci za slobodan govor, rekao kako vjeruje da će ga u toj inicijativi podržati zastupnici bez obzira na političku opciju kako bi se sankcionirale verbalne prijetnje i fizički nasrtaji.

Sinoćnji događaj, rekao je, bio je pokušaj da se Sabor učini "dnom dna".

- Neki žele jeftinim populizmom iskoristiti taj visoki dom za besplatnu promidžbu, vjerujući kako će građani za njih glasovati, no vjerujem da će građani prepoznati takvo djelovanje i kazniti ih na izborima, rekao je Reiner.Za sinoćnji je incident kazao kako vjeruje da će Državno odvjetništvo po službenoj dužnosti pokrenuti postupak.

- Čini se da se stvara ozračje u kojem nitko tko obavlja zastupničku dužnost ne bi htio da Sabor krene prema nečemu što se dogodilo 1928. u beogradskoj skupštini, rekao je Reiner aludirajući na atentat na vođu HSS-a Stjepana Radića.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac noćas je, tijekom maratonske sjednice, dok je saborska straža izvodila njegova stranačkog kolegu zastupnika Ivana Pernara kojem je izrečena mjera udaljavanja iz sabornice jer je ignorirao opomene predsjedatelja, prijetio njezinim pripadnicima da "neće izaći živi".

- Još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se, nećeš odavde živ izaći! Nemate pravo na to, dobit ćete batine! Tebe ću razbiti, majmune, mrš!, vikao je Bunjac stražarima, a o čemu je izvijestio HRT.

Bunjac se branio rekavši da je htio zaštititi stranačkog kolegu kojem su savijali ruke i počeli ga gušiti, a da su pripadnici saborske straže nasrnuli na njega i oduzeli mobitel kojim je pokušao snimiti njihovo postupanje.

HNS priprema kaznenu prijavu protiv Bunjca

HNS-ov Milorad Batinić poručio je pak kako neće čekati reakciju nadležnih institucija, već da je u pripremi kaznena prijava protiv zastupnika Živog zida.

- Pravne službe pripremaju cjeloviti dokument, ide kaznena prijava. Mogli ste vidjeti, bilo je zabilježeno na kamerama, radilo se ne samo o verbalnoj prijetnji smrću, veći i o fizičkom napadu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!