11:08 / 05.02.2018.

Autor: HRT

Reiner: Nijedan ozbiljan parlament ne postoji zbog replika

-

-

Foto: - / -

Zanimljivo je da kad saborska većina prihvati neki prijedlog saborske manjine, onda se kaže 'popustili su'. A da ne prihvatimo rekli bi valjda da smo diktatori, kaže Reiner.
Puno je političkih aktualnosti iz prošlog tijedna, od posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Zagrebu koji je izazvao podijeljene reakcije među nekim političkim akterima, objave informacije o visokim cijenama usluga koje je Agrokor isplaćivao bivšoj Ramljakovoj tvrtki, posljednjeg istraživanja Cro demoskopa po kojem je HDZ i dalje na tronu, a predsjednica najpozitivnija političarka u zemlji, do izmjena saborskog Poslovnika kojim bi se promijenila dosadašnja praksa. U Studiju 4 aktualne teme je komentirao potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Rekao je da se po prvi puta u povijesti promjene poslovnika daju na raspravu zainteresiranoj javnosti. "To je značajan iskorak. Meni je vrlo zanimljivo da kad saborska većina prihvati neki prijedlog saborske manjine, onda se kaže popustili su. A da ne prihvatimo rekli bi valjda da smo diktatori, da namećemo nešto", rekao je.

"Promijenilo se to da pokušavamo da Sabor, koji od građana dobiva vrlo loše ocijene - ispod 2, vratiti ono dostojanstvo koje bi Sabor trebao imati. Sabor ne postoji radi replika, povreda poslovnika, a stiče se dojam - nažalost da postoji zbog toga. U dosadašnjem tijeku Sabora oko 12400 replika i oodgovora na replike, a pojedinačnih rasprava koje su glavna stvar u Saboru svega 690. Pritom bizarno navodnih povreda poslovnika je bilo gotovo jednako kao i  pojedinačnih rasprava", istaknuo je.

"Ponavljam, nijedan ozbiljan parlament ne postoji zbog replika - za koje se uopće ne trebate pripremati, nego eto tako dobacite drugom što vam taj čas padne na pamet. Ponekad to prelazi i dobar ukus i kućni odgoj, političku korektnost i pristojnost", naglasio je.

"Suprotno tome - mi želimo poticati pojedinačne nastupe koji traju 10 minuta, za koje se morate pripremati. I nastupi u ime klubova koji traju 15 i također se morate pripremati. Npr. U francuski parlament uopće nema ni repliku ni stanku, dok u njemačkom morate tražiti predsjedavajućeg da pita govornika hoće li dozvoliti repliku. Dakle o suzbijanju slobode govora i demokracije - nema govora. To su spinovi", smatra.

Također, javnost treba shvatiti da rad saborskog zastupnika nije isključivo sjediti u plenarnoj dvorani, pa čak niti ondje govoriti - isključivo. Nije prazna sabornica uvijek odraz nerada. Neki to zlorabe, ali neki obavljaju vrlo savjesno samo što taj čas nisu u sabornici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!