14:32 / 27.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Rekord u Dubrovniku, strože mjere u pripremi

Foto: ilustracija, Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Županija bilježi dosad najveći dnevni broj od 70 novozaraženih koronavirusom. Očekuje se nastavak tog trenda i rast broja hospitaliziranih.
Dubrovačko-neretvanski Stožer civilne zaštite u utorak je, kada županija bilježi dosad najveći dnevni broj od 70 novozaraženih koronavirusom, najavio da će, ne budu li nove mjere dale rezultata, tražiti njihovo postroženje.

➡️ Nove mjere stupile na snagu 
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Zagrebačka Arena, bolnica za COVID pacijente 

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo rekao je kako već danima u županiji raste broj zaraženih, pa će, ako se to nastavi i u idućim danima te nove mjere ne dadu rezultata, od Nacionalnog stožera tražiti strože mjere. Cebalo je naveo da je u županiji trenutačno 260 aktivnih slučajeva zaraze, a raste i broj hospitaliziranih u dubrovačkoj bolnici, gdje je trenutačno 21 zaraženi pacijent.

Očekuje se rast broja hospitaliziranih

- Slijedi nam zahtjevno razdoblje u borbi s pandemijom i očuvanju zdravstvenog sustava. Podržavamo odluku Nacionalnog stožera o strožim mjerama. I mi smo bili na tom tragu. Pozivamo građane da se striktno pridržavaju svih mjera, kazao je. Izrazio je nadu da u županiji neće morati angažirati operativne snage Civilne zaštite, ali da od toga neće bježati bude li to jedino rješenje.

Škole nisu žarišta zaraze

Istaknuo je da škole nisu žarišta zaraze, već su se učenici zarazili izvan obrazovnih ustanova što, kaže, pokazuje da su dobre mjere Ministarstva zdravstva i Nacionalnog stožera. Najavio je da je u pripremi i sekundarni objekt dubrovačke bolnice. Zgradu je na raspolaganje dala tvrtka Valamar, ali bi rad na dvije lokacije mogao biti složen zbog manjka medicinskog osoblja. Cebalo je nužnim ocijenio sprječavanje proboja virusa u ustanove iz sustava socijalne skrbi.

Ravnatelj županijskog ZJZ-a Mato Lakić podsjetio je da se broj novozaraženih u proteklim danima kreće između 35 i 40, što smatra zabrinjavajućim. Istaknuo je kako u županiji nema žarišta niti se događa išta neobično, već su od 60 do 70 posto zaraženih već poznati kontakti, a ostali su novi slučajevi. Kao dobru vijest označio je da među 70 novih slučajeva nitko nije stariji od 80 godina, iako ima deset osoba od 65 do 79 godina koji su također rizična skupina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!