Rekordan broj dozvola za zapošljavanje stranih radnika

19.05.2019.

18:15

Autor: Zvjezdana Heina/E.L.S./HRT

default error photo
Od iduće godine uvoz radnika trebao bi se liberalizirati. Ukidaju se kvote i pojednostavljuju procedure, što poslodavci traže već godinama.
Ove godine poslodavcima je odobren rekordan broj dozvola za zapošljavanje stranih radnika, više od 65 tisuća. Do sada je iskorišteno malo manje od pola kvote, i to najviše u Istarskoj i Dubrovačko- neretvanskoj županiji.

Zbog nedostatka radnika Vlada je najavila i da će od iduće godine potpuno ukinuti kvote. Ministarstvo unutarnjih poslova već priprema i novi Zakon o strancima koji će poslodavcima napokon olakšati i ubrzati njihovo zapošljavanje.

Samo u Poreču zatraženo je 2 tisuće radnih dozvola pa pretrpani policijski šalteri rade čak subotom  i nedjeljom. Prije 15 dana uvedeno je i elektroničko podnošenje zahtjeva za izdavanje radnih dozvola.

Turističke i građevinske tvrtke u najvećoj su utrci za stranim radnicima. Za građevinare predviđena je kvota od 18 tisuća uvezenih radnika, koje traže čak u dalekoj Ukrajini i Indiji. Pomoć nude posredničke agencije.

- Nedavno smo osigurali kontigent od 50 radnika iz Indije, imamo u pripremi desetak dozvola za radnike iz Nepala i Filipina. Ne traže se samo ljudi za turizam i građevinarstvo već imamo i strašno puno upita za stočarstvo i poljoprivredu - izjavila je Lejla Krezić, agentica za posredovanje u zapošljavanju.

Od iduće godine uvoz radnika trebao bi se liberalizirati. Ukidaju se kvote i pojednostavljuju procedure, što poslodavci traže već godinama.

- U roku 5 dana možete tražiti radnika određenog zanimanja kojeg ćete uvesti a kojeg nema na hrvatskom tržištu rada. To bi trebalo jako ubrzati postupak i  poslati jasan signal kojih nam radnika nedostaje - objasnila je Admira Ribičić, direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a.

Prijedlog novog zakona o strancima očekuje se početkom rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!