11:47 / 16.10.2020.

Autor: M.M./HRT

Rekordan broj novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji, bolnica u Osijeku se reorganizira

Ilustracija (Marin Tironi/PIXSELL)

Ilustracija (Marin Tironi/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

To je daleko najveći broj pozitivnih u jednom danu od početka epidemije.
Rekordan broj novo zaraženih ima i Osječko-baranjska županija. Posebno zabrinjava to što je u 123 nova slučaja čak 19 liječnika i 16 medicinskih sestara iz osječkog KBC-a.

Riječ je o glavnom respiracijskom centru istočno od Zagreba, koji je od iznimne važnosti za cijelu Slavoniju.

Kako su se organizirali u KBC-u Osijek rekao je doc. dr. sc. Krunoslav Šego, dr. med., zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

- Danas hitni operacijski program radi. KBC je prevelik sustav da bi se narušilo njegovo djelovanje zbog ovakvog dijela liječnika i medicinskih sestara koji su zaraženi, naglasio je i dodao kako KBC ima plan B, C i D, ako to bude potrebno s obzirom na broj zaraženih, naglasio je.

- Covid-19 - najnovije informacije   

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutačno se nalazi 51 pacijent koji je obolio od COVID-19 (što je 14 više nego dan ranije), od kojih su četiri na respiratoru.

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a jučer su odredili samoizolaciju za 316 novih kontakata oboljelih osoba pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 1.587 osoba.

Policija je obavila 167 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a samo u jednom slučaju, u Osijeku, provjeravanu osobu nisu zatekli na prijavljenoj adresi.

Inspektori Civilne zaštite u zadnja 24 sata proveli su 38 nadzora, a u sedam slučaja utvrdili nepravilnosti te poduzeli mjere za njihovo otklanjanje.

Prilikom razmatranja aktualnih podataka i ukupne epidemiološke situacije na području Osječko-baranjske županije članovi Županijskog stožera civilne zaštite informirani su da je na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek na koronavirus pozitivno 12 liječnika, na Klinici za kirurgiju šest te na Klinici za unutarnje bolesti jedan liječnik. Većina su asimptomatski, dok pet liječnika ima blage simptome. Ukupno je pozitivno 16 medicinskih sestara, većina je bez simptoma ili imaju blage simptome. Nitko od djelatnika Respiracijskog centra nije pozitivan na koronavirus.

Povećanje broja pozitivnih i osoba u samoizolaciji u školama i na fakultetima

Stožer također upozorava i na povećanje broja pozitivnih i osoba u samoizolaciji u školama i na fakultetima. U zadnja 24 sata među novopozitivnim je osobama i sedam učenika te dva djelatnika fakulteta, dok su od ukupno 316 novih kontakata u samoizolaciji 113 učenici i studenti.

U pripremi dodatni kapaciteti za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa

S obzirom na povećan broj oboljelih od koronavirusa i ubrzano punjenje kapaciteta osječkog KBC-a, u pripremi su kapaciteti za eventualnu karantenu asimptomatskih osoba ili pacijenata bez težih oblika bolesti.

Pročelnik osječkog Područnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec rekao je kako Civilna zaštita u pričuvi stalno ima karantenski sustav za osobe koje nemaju uvjete da borave u samoizolaciji u vlastitom domu.

Na upit novinara radi li se o sportskim dvoranama, Grgec je kazao kako su u pitanju vanbolnički kapaciteti koji su bili aktivirani u proljeće, a ti su kapaciteti i danas predviđeni dođe li do pogoršanja situacije. 

Ako bude potrebno kapaciteti sportskih dvorana u Osijeku mogu se za 24 sata staviti u funkciju, i to bi bili kapaciteti ne samo za ovu Županiju, već za svih pet slavonskih županija, istaknuo je Grgec.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić pojasnio je kako će sve  ovisiti o uputama nacionalnog Stožera i Ministarstva zdravstva.

Izvijestio je kako u osječkom KBC-u trenutno ima 19 zaraženih liječnika i 16 medicinskih sestara, u samoizolaciji je 14 liječnika i devet medicinskih sestara, a broj djelatnika u samoizolaciji će se mijenjati tijekom dana jer traju epidemiološki izvidi.

Operativni program idućih 10-tak dana usporen

Navodi kako će za sada, osim operativnog programa Klinike za kirurgiju, sve ostale  klinike raditi normalno, jer za sada ima dovoljno djelatnika.

- Operativni program bit će usporen, idućih desetak dana. To znači da će se raditi sav program, ali u manjem broju operacijskih sala. Svi liječnici, anesteziolozi i tehničari, koji rade u Respiracijskom centru, su negativni, tako da poremećaja radu toga centra neće biti, rekao je Zubčić.

Načelnik županijskog Stožera dožupan Petar Lagator izvijestio je kako je našičkoj Općoj županijskoj bolnici koronavirusom zaraženo pet djelatnika,  tri više nego jučer, a šest je djelatnika u samoizolaciji, četiri više nego jučer.

- U županijskom Domu zdravlja imamo sedam pozitivnih djelatnika, tri više nego jučer, i 13 djelatnika u samoizolaciji, dva manje nego jučer. U domovima za starije i nemoćne imamo 12 zaraženih djelatnika, za dva više nego jučer, i 19 djelatnika u samoizolaciji, što je ostalo nepromijenjeno, rekao je Lagator.

Osim ranije oboljele djelatnice iz kabineta župana Ivana Anušića, i troje djelatnika kabineta, koji su u samoizolaciji, jučer je oboljela djelatnica u Upravnom odjelu za financije, a za još tri djelatnice toga Ureda određena je samoizolacija, dodao je Lagator.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!