11:32 / 27.06.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Rekordna zapljena droge u mjestu Baćina kod Ploča

-

-

Foto: - / -

U osobnom automobilu kojim je upravljao 49-godišnji talijanski državljanin pronađeno je 25 kilograma kokaina vrlo visoke kakvoće, čija se tržišna vrijednost procjenjuje između 17 i 20 milijuna kuna.
Rekordna zapljena droge u mjestu Baćina kod Ploča. U osobnom automobilu kojim je upravljao 49-godišnji talijanski državljanin pronađeno je 25 kilograma kokaina vrlo visoke kakvoće, čija se tržišna vrijednost procjenjuje između 17 i 20 milijuna kuna.

Tu veliku količinu kokaina hrvatska policija i carinici pronašli su u petak popodne, a riječ je o jednoj od najvećih zapljena te droge na hrvatskom jugu.

Droga upakirana u 11 paketa i sakrivena ispod suvozačeva sjedišta u Mercedesu, bila je namijenjena zapadnoeuropskom tržištu.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako je riječ o jednoj od najvećih zapljena kokaina na jugu Hrvatske u posljednjih 20  godina.

- Pandemija koronavirusa prouzročila je poremećaj na ilegalnom narko tržištu i naša je procjena bila da će, nakon normalizacije prometa, posebno teretnog, doći do pojačanog prekograničnog krijumčarenja roba. Zato smo održali akciju pojačanog nadzora u suradnji s Carinom, koja je urodila plodom, rekao je Pavličević. Za usporedbu, Pavličević je naveo podatak jednog istraživanja kako je godišnja potrošnja kokaina u Zagrebu 47 do 50 kilograma.

Policijski pas Johnny reagirao na drogu

Voditelj Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica istaknuo je kako je u rutinskoj kontroli vozila službeni policijski pas za detekciju droge, dvogodišnji belgijski ovčar Johnny, reagirao na području suvozačeva sjedišta.

- Po dobivenom nalogu pretražili smo vozilo i u skrivenom dijelu ispod suvozačeva sjedišta pronašli jedanaest paketa. Preliminarnim vještačenjem smo utvrdili da je riječ o 24 kilograma i 285 grama kokaina. Potom je talijanski državljanin uhićen, a jutros je pritvoren i pod ingerencijom je DORH-a, izjavio je Tikvica.

Voditelj Jedinice za mobilne službe Carine Dubrovnik Pero Perić rekao je kako je suradnja s policijom kontinuirana i na najvišoj razini.

- U ovom redovnom nadzoru prijevoza roba i osoba sudjelovala su dva naša službenika, uz pet policijskih, zaključio je Perić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!