11:10 / 23.08.2019.

Autor: Hina

Rekordna zapljena marihuane kod Dubrovnika

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o drugoj najvećoj zapljeni marihuane na području juga Hrvatske i ujedno najvećoj u ovoj godini.
Na graničnom prijelazu Karasovići u Konavlima u četvrtak je zaplijenjeno 341,8 kilograma marihuane, koja je bila skrivena u spremištu turističkog autobusa dubrovačkih registracija, koji je bez putnika zaustavljen pri ulasku iz Crne Gore, izvijestila je u petak dubrovačko-neretvanska policija.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom narkotržištu iznosi 5 milijuna kuna, odnosno 15 milijuna kuna 'na ulici', rečeno je na konferenciji za novinare Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Riječ je o drugoj najvećoj zapljeni marihuane na području juga Hrvatske i ujedno najvećoj u ovoj godini. Vozač autobusa je 40-godišnjak iz Dubrovnika, koji je jučer popodne ispitan, a tijekom dana će biti pritvoren. U četvrtak navečer u Dubrovniku je uhićena još jedna osoba koja se dovodi u vezu s ovim kaznenim djelom. Istraga se nastavlja.

Voditelj Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica rekao je da je 40-godišnji Dubrovčanin, vozač autobusa, nervoznim ponašanjem pobudio sumnju policijskih i carinskih službenika.

- Pregledom unutrašnjosti autobusa pronađeno je 17 zatvorenih torbi s nepoznatim sadržajem. Vozač je na upit o sadržaju odgovovorio da je riječ o sportskoj opremi brazilske momčadi koju je dan prije prevezao u Crnu Goru, dodao je.

Nakon što je vozaču zapovjeđeno da otvori jednu torbu, pronađeni su paketi. Po načinu pakiranja policija je prociienila da je riječ o marihuani.

- Nakon dobivenog naloga DORH-a pretragom je pronađena 21 torba s 41 paketom marihuane, rekao je Tikvica.

Predstojnik graničnog carinskog ureda na Karasovićima Jure Ursić ocijenio je da je riječ o zajedničkom uspjehu u uvjetima otežanog rada.


PU dubrovačko-neretvanska u 15 godina imala 84 velike zapljene droge

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izvijestio je na konferenciji za novinare da su djelatnici te PU u posljednjih petnaest godina imali 84 velike zapljene opojnih droga, od čega je bilo deset zapljena s više od 50 kilograma marihuane.

- Najveća zapljena bila je 705 kilograma marihuane 2005., također na Karasovićima, podsjetio je Pavličević.

- U posljednjih nekoliko godina zaplijenjeno je više od 2,5 tona marihuane, 70 kilograma heroina, 14,5 kilograma kokaina i više od 40 tisuća raznih nedopuštenih tableta, dodao je.

Načelnik Pavličević naglasio je da su u tome presudne policijska upornost, motiviranost i profesionalnost.

- To se vidjelo i u ovom slučaju, a posebno u suradnji s Carinskom upravom i DORH-om, rekao je.

Načelnik granične policije Matko Klarić kazao je da je granični prijelaz Karasovići jedan od najprometnijih u Hrvatskoj.

- Od početka godine imali smo 1,6 milijuna putnika i oko pola milijuna vozila. Dnevno je to oko 20.000 putnika i 5.000 vozila, rekao je Klarić.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!