19:21 / 18.01.2022.

Autor: Zdenka Kardum/IMS/HRT/Hina/J.L.

Rekordni brojevi zaraženih, nedostatak zdravstvenog osoblja, nepravedna raspodjela cjepiva

Širenje omikrona

Širenje omikrona

Foto: Stringer / REUTERS

Na val pandemije izazvan omikronom, koji je donio i više od 3 milijuna novozaraženih u svijetu u samo jednom danu, mnoge zemlje različito reagiraju. I dok se u jednima najavljuju i uvode sve strože mjere, pa i obvezno cijepljenje, u drugima, posebno onima gdje je procijepljenost najveća, smatraju da se napokon nazire kraj pandemije. Primjerice, u Velikoj Britaniji upravo kombinaciju velike procijepljenosti i stjecanja imuniteta preboljenjem COVID-a, koji s omikronim ima lakše simptome, vide kao formulu za stjecanje kolektivnog imuniteta.


Dramatičan skok broja zaraženih u Sjedinjenim Državama. U posljednja 24 sata gotovo 390.000 novooboljelih. Pandemiji se, ipak, nadzire kraj - smatraju neki stručnjaci.

- Dokaz je ova posljednja, omikron-varijanta, koja brže izaziva zarazu, ali njezine su posljedice blaže. Zahvaljujući cjepivu, smrtnost pada. Doista mislim da idemo u smjeru postizanja kolektivnog imuniteta, kazao je Peter Piot, virolog Londonskog instituta za higijenu i tropsku medicinu.

Nesmanjenom se brzinom širi omikron-varijanta i u Australiji. Ta je zemlja zabilježila dnevni rekord u broju umrlih - 77. 

- Ovo je veoma težak dan za našu zemlju. Ne treba zaboraviti da je iza svakog tog broja nečija voljena osoba, poručuje Dominic Perrottet, premijer savezne države Novi Južni Wales.

Vlasti u Melbourneu proglasile su izvanredno stanje za sve bolnice zbog nedostatka liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika.

James Merlino, vršitelj dužnosti ministra zdravstva savezne države Viktorije, kaže da trenutačno nedostaje više do 4.000 zdravstvenih djelatnika.

I u Sloveniji novi rekord u broju zaraženih - više od 8.500. Vrhunac vala koji je izazvan omikronom očekuje se potkraj ovog mjeseca, a nakon toga i vrhunac broja hospitaliziranih. 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres po tko zna koji put pozvao je na pravednu raspodjelu cjepiva u svijetu.

- Ako nekoga ostavite na cjedilu, svi će platiti. Ako ne cijepite sve ljude na svijetu, otvara se prostor za pojavu novih inačica koje svakodnevni život i gospodarstvo dovode u probleme, upozorava.

Proizvođači cjepiva tvrde: moći ćemo brzo prilagoditi svoja cjepiva omikron-varijanti. No i dalje je potrebno držati se zlatnog pravila: pranje ruku, fizička distanca i nošenje maske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!