Rektor Sveučilišta u Zagrebu najavio velike projekte

03.11.2022.

16:25

Autor: Hina/I.B.

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Sveučilište u Zagrebu obilježava svoj dan. Najstarije je to hrvatsko sveučilište koje neprekidno djeluje već 352 godine. Rektor Sveučilišta najavio je velike projekte obnove te podizanje kvalitete nastave i znanstveno-istraživačkog kapaciteta. Komentirao je i činjenicu da se Sveučilište našlo na listi poreznih dužnika, s dugom većim od 10 milijuna kuna. Smatra da nema opasnosti od ovrhe i da se čeka sudski rasplet.

Lakušić: Vjerujem da će priča o poreznom dugu Sveučilišta uskoro biti riješena

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić komentirao je porezni dug Sveučilišta od 10 milijuna kuna, rekavši da su sudski procesi koje imaju u završim fazama te je izrazio uvjerenje da će to vrlo brzo biti riješeno.

Porezna uprava objavila je nedavno godišnju listu dužnika, a na njoj je i Sveučilište u Zagrebu s 10,6 milijuna kuna dugova za poreze i doprinose.

- To je standardna priča koja je krenula 2010. godine. Kako se drugačije tumačilo što je ugovor o djelu, što je ugovor o autorskom djelu u to vrijeme su plaćeni prirezi, porezi i davanja na određene iznose ugovora, kazao je Lakušić novinarima nakon svečanosti dodjele nagrade i priznanja za akademsku godinu 2020./2021.

Kada se gledalo kako se uskladiti sa zakonima EU-a, ustanovilo se da to treba činiti drugačije i upravo dok se te stvari ne korigiraju vezano uz sudske procese, dotad će, kaže Lakušić, i dalje vjerojatno takvo nešto biti na listi.

- Ali vjerujem da će to vrlo brzo biti riješeno s obzirom na to da su svi procesi u završnim fazama, kako se ovakvo što više ne bi pojavljivalo, rekao je.

Dodao je da je to nešto što su imale i određene sastavnice u zadnjih četiri, pet godina.

- One su to uspješno riješile. Vjerujem da će i Sveučilište na taj način riješiti svoj dio, istaknuo je.

Zagrebačko sveučilište dodijelilo nagrade i priznanja za 2020./2021.

Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je priznanja i nagrade za akademsku godinu 2020./2021., koje nisu mogle biti dodijeljene prošle godine zbog nemogućnosti održavanja svečanosti Dana Sveučilišta u Zagrebu uživo zbog pandemije.

Počasno zvanje professor emeritus za 2020. godinu dodijeljeno je Velimiru Srići, Nedjeljku Periću, Vesni Mildner, Nenadu Puhovskom, Josi Vukeliću, Branki Aničić, Vlatku Previšiću, Borivoju Modlicu, Ivici Grbcu i Ivi Družiću.

Počasno zvanje professor emeritus za 2021. godinu dodijeljeno je Ivi Žaniću, Marku Duvnjaku, Mladenu Obadu Šćitarociju, Predragu Kvasnički, Branku Jerenu i Ivici Džebi.

Nagrada "Fran Bošnjaković" za 2020./2021. koja se dodjeljuje pojedincima u Hrvatskoj i inozemstvu za znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, te prijenos znanja, posebice odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti pripala je Vedranu Mornaru.

Zoranu Vondračeku dodijeljena je nagrada "Andrija Mohorovičić" koja se dodjeljuje pojedincima u Hrvatskoj i inozemstvu za ostvarene znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti.

Nagrada "Ars summa Universitatis" koja se dodjeljuje zaposlenicima u umjetničko-nastavnim zvanjima za rezultate u promicanju umjetničkih disciplina i struke, nacionalne kulture i umjetnosti, te prijenos znanja, posebice u odgoju mladih umjetnika i stručnjaka u umjetničkom području dodijeljena je Ines Krasić i Nenadu Fabijaniću.

Na svečanosti su dodijeljene i spomenmedalje redovitim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, umirovljenima u akademskoj godini 2021./2022.

Rektor Stjepan Lakušić kazao je da je osnovna zadaća Sveučilišta stvaranje i pružanje vrhunskog znanja te unapređenje vještina i kompetencija studenata.

- To nije nimalo lak zadatak, ali on se postiže upornim radom i zalaganjem naših nastavnika. Oni su ključ uspjeha - njihova upornost, požrtvovnost i inovativnost, naglasio je.

Poručio je da velikih rezultata na Sveučilištu nema bez kvalitetne znanstvene infrastrukture, te ocijenio da se Sveučilište u Zagrebu prepoznaje upravo po velikim znanstvenim rezultatima, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, "možda nekada i ne često slabo vidljivim".

- Svjesni smo da za velike utrke trebamo kvalitetnu znanstvenu infrastrukturu. No pored znanstvene infrastrukture neophodni su kvalitetni znanstvenici i stručnjaci koji svojim sustavnim radom i unapređenjem naših aktivnosti omogućuju da budemo stožerna snaga koja može odgovoriti na svaki izazov koji se pojavi u društvu", naglasio je rektor.

Zbog toga, dodao je, Sveučilište nagrađuje svoje najistaknutije znanstvenike prestižnim nagradama i iskazuje im jedno veliko hvala za sve što su učinili.

- Spomenmedalja koja se dodjeljuje umirovljenim profesorima zahvala je što su predano radili cijeli životni vijek i nesebično dijelili najvrijednije što imaju - znanje i iskustvo, naglasio je Lakušić.

Najavio je da će se drugi dio svečanosti Dana Sveučilišta u Zagrebu održati 9. studenoga, kada će biti dodijeljena počasna zvanja professor emeritus, nagrade "Fran Bošnjaković", "Andrija Mohorovičić", "Ars summa Universitatis" za prošlu akademsku godinu.

U ime svih dobitnika nagrada Branko Jeren zahvalio je na svim priznanjima koja su primljena.

- Bio je privilegij biti profesorom na našem Sveučilištu, biti dijelom žive i dinamične zajednice izvrsnih profesora studenata i ostalih djelatnika, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!